Вредата от разтворимото кафе не е за подценяване – ето до какво може да доведе

55357
Вредата от разтворимото кафе не е за подценяване – ето до какво може да доведе
Снимка: Pixabay

Разтворимото кафе, популярно по света и у нас, е предпочитано от много потребители като по-лесно и бързо за приготвяне, без да е нужно да варите кафе или да притежавате кафе машина. Учените обаче отбелязват, че то може и да се окаже по-вредно и опасно за здравето, ако се консумира системно. Каква е вредата от нес кафето, както повечето наричат разтворимото кафе, и какви са ползите му за организма разберете сега.

Какво наричаме разтворимо кафе?

Вид кафе, направено от изсушен екстракт от кафе чрез впръскване на горещ въздух или чрез замразяване, е популярно като разтворимо кафе. И двата метода на изсушаване са насочени към съхраняване на вкуса и аромата на кафето. Популярно е, тъй като е удобно за приготвяне – просто поставяте лъжичка от разтворимото кафе в чашата, сипвате гореща вода и разбърквате. Без много усилия получавате освежаващата ароматна напитка, която да събуди тялото и сетивата ви.

Лекар: Това е най-полезното кафе за сърцето

Вредата от нес кафето

Сред потенциалната вреда, която разтворимото кафе нанася върху здравето, е свързаната с акриламида – химикал, който се образува при печене не кафето. Въпреки че се използва в храни и вещи за дома, според редица учени акриламидът не е безопасен за здравето. Той се съдържа повече в разтворимото кафе, отколкото в обикновеното, което увеличава риска от проява на нежеланите му и вредни ефекти върху здравето. Известно е, че ако се прекалява с този химикал, нараства рискът от неврологични увреждания и онкологични заболявания, което звучи плашещо. За да се натрупат опасни количества в тялото обаче, трябва да пиете множество чаши всеки ден нес кафе – количество, което едва ли някои успява да консумира и то системно. Все пак го имайте предвид. 

Някои източници сочат разтворимото кафе като една идея по-калорично от обикновеното, но то все пак остава една от най-нискокалоричните напитки, които може да си сервирате.

Добавянето на мляко в кафето намалява възпалителните процеси

Ползите от нес кафето

  • Разтворимото кафе е богато на антиоксиданти, като проучванията сочат, че те са повече, отколкото тези в обикновеното кафе. Това е ценно предимство на разтворимото кафе, защото антиоксидантите участват в борбата със свободните радикали, предизвикващи редица заболявания и преждевременно стареене.
  • Разтворимото кафе има по-малко кофеин от другото, което го прави по-подходящо за потребители, страдащи от високо кръвно налягане, изнервеност, проблеми със съня, безпокойство, стомашно-чревни проблеми, сърцебиене. Консумацията на твърде много кофеин може да доведе до влошаване на състоянието на тези потребители, така че замяната на обикновеното кафе, което е по-силно, с разтворимо кафе е полезно за тях и е добро решение.
  • Лесното приготвяне на разтворимото кафе също е ценно предимство.
  • Кафето може да намали риска от невродегенеративни заболявания като Алцхаймер и Паркинсон, да ограничи риска от диабет, депресия, психични заболявания, чернодробни заболявания като цироза и рак на черния дроб. Допринася за самочувствието и доброто психично състояние, когато е консумирано с мярка, допринася за добрия метаболизъм и за подобряване на мозъчната функция. Това еднакво се отнася както за обикновеното, така и за разтворимото кафе.

В крайна сметка се оказва, че ползите от консумацията на кафе независимо дали обикновено, или нес – разтворимо многократно надхвърлят риска, който е потенциален, но при прекаляване с количествата. Спокойно може да изберете този вид, който е най-подходящ за вас, предпочитате го като вкус или ви е по-лесно да го приготвяте.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо трябва да ядем повече копър и магданоз? Всеки трябва да знае!

Храните, които да похапнем преди лягане, без да имаме угризения

Тези 4 зодии имат огромно его - бъдете нащрек с тях

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Най-добрите съвети срещу пролетната умора (ВИДЕО)

4 полезни продукта за „изяждане“ на стреса: Те ще възстановят тялото, без да увеличават теглото ви

Топ 5 чайове за подобряване работата на белите дробове

Тези зодии имат магически лечебни сили

Екстракт от спанак: ефективна добавка за отслабване или пък не?

Естествен детокс: 6 храни, които ще прочистят тялото ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com