Вредно ли е да седите с кръстосани крака?

4020
Вредно ли е да седите с кръстосани крака?
Снимка: iStock/Guliver

Вероятно сте чували, че прекалено дългото заседяване не е полезно за вас. За кръстосването на единия крак върху другия се смята, че причинява кръвни съсиреци, високо кръвно налягане и проблеми с гърба. Но дали наистина е така? Нека отделим фактите от митовете.

ФАКТ: Може да предизвика болки в гърба

Много хора смятат, че да седиш на стол със скръстени крака е по-удобно, отколкото да седнеш нормално. Но въпреки че тази позиция може да ви е удобна в момента, тя може да създаде проблемипо-късно. Според експерти седенето с кръстосани крака създава асиметрични сили върху ставите между таза и кръста. В тези носещи тежестта стави има хрущял, който може да се подуе, когато е неправилно подреден или раздразнен, което може да доведе до болки в гърба.

Седенето с кръстосани крака може да вдигне кръвното

ФАКТ: Може да доведе до лоша стойка

Редовното припокриване на краката може да доведе до изкривяване на тялото ви в неестествена позиция. Малко проучване установява, че седящата поза с кръстосани крака може да доведе до сколиоза (странично изкривяване на гръбначния стълб), намалена дължина на туловището и деформации на гръбначния стълб. Може да забележите и куцане от засегнатата страна. Въпреки че в началото може да не забележите нищо нередно в стойката си, лошата стойка има дългосрочни последици за скелета. Докато го забележите, вече може да има увреждания или износване, които е трудно да се преодолеят.

ФАКТ: В някои случаи тя повишава риска от образуване на кръвни съсиреци

Кръвообращението е важно за оптималното функциониране, както и за предотвратяване на усложнения като сърдечни заболявания и инсулт. Когато кръстосвате бедрата си, запушвате някои от вените на краката си, което забавя притока на кръв. В резултат на това кръвта може да се събере във вените, което може леко да увеличи риска от образуване на кръвни съсиреци в краката. 

Как да се справим с разширените вени

Малко вероятно е обаче средностатистическият човек да развие кръвен съсирек, причинен само от припокриване на краката, но все пак избягвайте да седитев тази поза за повече от 10-15 минути. За бременните жени е особено важно да устоят на желанието да си кръстосват краката. „По време на бременността кръвта ви се съсирва по-лесно, за да се намали загубата на кръв по време на раждането“, твърдят експерти. Бременните жени също така имат ограничен кръвен поток, защото плодът седи върху долната празна вена - вена в корема ви, която се връща към сърцето. Кръстосването на краката може да влоши това стеснение.

ФАКТ: Може да предизвика иглички

Възможно е да усещате изтръпване или иглички, когато кръстосвате краката си, но това не е повод за притеснение. Това се дължи на засягане на перонеалния нерв и няма да доведе до никакви увреждания. Съществува малка вероятност след продължителен период от време да развиете парализа или слабост, но това е много малко вероятно.

Защо не трябва да кръстосваме краката си

МИТ: Ще ви докара разширени вени

Според лекари в областта на сърдечните, белодробните и кръвни заболявания, факторите, които увеличават шансовете ви да развиете разширени вени са:

- Напреднала възраст

- Заседнал начин на живот

- Затлъстяване

- Фамилна обремененост с разширени вени

- Бременност или раждане

3 мита за седенето с кръстосани крака

Ако навикът да кръстосвате краката си е толкова вкоренен, че ви е неудобно да седите по друг начин, поне сменяйте краката си по-често. А ако се притеснявате от подуване, повдигнете краката си с помощта на поставка за крака или възглавница. И не забравяйте да не оставате седнали твърде дълго. Правете почивки, за да се раздвижите на всеки 30 минути. Ходенето ще ангажира мускулите на прасците ви, което ще раздвижва кръвта. В крайна сметка, кръстосването на краката е малко вероятно да доведе до сериозни усложнения, то може да нанесе поражения на гърба ви. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com