Вълшебни билки, които могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане

26475
Вълшебни билки, които могат да помогнат за понижаване на високото кръвно налягане
Снимка: iStock/Guliver

Много възрастни по света страдат от хипертония, наричана още високо кръвно налягане. Поради неотдавнашните промени в насоките, почти половината от възрастните американци вече ще се характеризират с високо кръвно налягане. Експертите препоръчват лечение на състоянието с промени в начина на живот и лекарства.

Ако възнамерявате да опитате билки по медицински причини, независимо дали е цялата билка или добавка, първо говорете с вашия лекар. Понастоящем няма билки, редовно препоръчвани от специалистите по високо кръвно налягане. Някои билки, особено в големи количества, могат да предизвикат нежелани странични ефекти или да взаимодействат с други лекарства.

Прочетете, за да научите повече за билките и изследванията около тях.

1. Босилек

Босилекът е вкусна билка, която се съчетава добре с различни храни. Също така може да помогне за понижаване на кръвното Ви налягане. При гризачи е доказано, че екстрактът от босилек понижава кръвното налягане, макар и само за кратко. Химикалът евгенол, който се намира в босилека, може да блокира някои вещества, които стягат кръвоносните съдове. Това може да доведе до спад на кръвното налягане. Необходими са повече проучвания.

Добавянето на пресен босилек към вашата диета е лесно и със сигурност не може да навреди. Дръжте малка саксия с билката в градината си и добавете пресните листа към тестени изделия, супи, салати и гювечи.

2. Канела

Канелата е друга вкусна подправка, която не изисква много усилия, за да я включите в ежедневната си диета, и може да понижи кръвното ви налягане. Едно проучване, проведено при гризачи, предполага, че екстрактът от канела понижава както внезапното, така и продължително високо кръвно налягане. Въпреки това, екстрактът се прилага интравенозно. Не е ясно дали канелата, консумирана през устата, също е ефективна.

Бялото вино - вдига или сваля кръвното

Можете да включите повече канела в диетата си, като я поръсите върху зърнената си закуска, овесените ядки и дори в кафето си. На вечеря канелата подобрява вкуса на пържени картофи, къри и яхнии.

3. Кардамон

Кардамонът е подправка, която идва от Индия и често се използва в южноазиатската кухня. Малко проучване от 20 души, изследващи здравните ефекти на кардамона, установи, че участниците с високо кръвно налягане са забелязали значително намаляване на показанията на кръвното си налягане след приема на 1,5 грама кардамон на прах два пъти на ден в продължение на 12 седмици. Можете да включите семена или прах от кардамон в подправки, супи и яхнии и дори печива за специален вкус и възможна положителна полза за здравето.

4. Ленено семе

Лененото семе е богато на омега-3 мастни киселини и в някои проучвания е доказано, че понижава кръвното налягане. Скорошен преглед предложи да се приемат 30-50 грама цели или смлени семена на ден в продължение на повече от 12 седмици, за да получите най-добри ползи. Лененото семе може да предпази от атеросклеротично сърдечно-съдово заболяване чрез намаляване на серумния холестерол, подобряване на глюкозния толеранс и действа като антиоксидант.

Можете да закупите много продукти, които съдържат ленено семе, но по-добре е да купите цели или смлени ленени семена и да ги добавите към домашно приготвените ястия. Най-добрата част за лененото семе е, че може да се разбърква в почти всяко ястие, от супи до смутита до печива. Съхраняването на ленено семе във вашия фризер може да му помогне да запази оптималната си сила.

5. Чесън

Тази остра подправка може да направи повече от просто да овкуси храната ви и да развали дъха ви. Чесънът може да има способността да понижава кръвното ви налягане, като спомага за увеличаването на вещество в тялото, известно като азотен оксид, което може да накара кръвоносните ви съдове да се отпуснат и разширят. Това позволява на кръвта да тече по-свободно и намалява кръвното налягане.

Можете да добавите пресен чесън към редица любими рецепти. Ако вкусът е твърде силен за вас, първо изпечете чесъна. И ако просто не можете да ядете нещата, можете да получите чесън под формата на добавка.

6. Джинджифил

Джинджифилът може да помогне за контролиране на кръвното налягане. При проучвания върху животни е доказано, че подобрява кръвообращението и отпуска мускулите около кръвоносните съдове, понижавайки кръвното налягане. Проучванията върху хора досега са неубедителни. Често използван в азиатските храни, джинджифилът е универсална съставка, която може да се добавя и към сладкиши или напитки. Нарежете, накълцайте или настържете пресен джинджифил в пържени картофи, супи и ястия с юфка или зеленчуци или го добавете към десерти или чай за освежаващ вкус.

7. Глог

Глогът е билково лекарство за високо кръвно налягане, което се използва в традиционната китайска медицина от хиляди години. При гризачи екстрактите от глог изглежда имат множество ползи за здравето на сърдечно-съдовата система, включително помагат за намаляване на кръвното налягане, предотвратяват втвърдяването на артериите и понижават холестерола. Можете да приемате глог като хапче, течен екстракт или чай.

8. Семена от целина

Семената от целина са билка, използвана за овкусяване на супи, яхнии, гювечи и други пикантни ястия. Целината отдавна се използва за лечение на хипертония в Китай и проучвания върху гризачи показват, че тя може да бъде ефективна. Можете да използвате семената или да изстискате сок от цялото растение. Целината може да бъде и диуретик, което може да обясни ефекта й върху кръвното налягане. Изследователи смятат, че различни вещества в целината могат да играят роля за понижаване на кръвното налягане. Необходими са обаче изследвания върху хора.

Как се сваля само долна граница на кръвно – възможно ли е?

9. Френска лавандула

Красивият, подобен на парфюм аромат на лавандула не е единственият полезен аспект на растението. Доказано е, че екстрактите от лавандула намаляват сърдечната честота и кръвното налягане при гризачи. Въпреки че не много хора мислят да използват лавандула като кулинарна билка, можете да използвате цветята в печива. Листата могат да се използват по същия начин, както бихте използвали розмарина.

10. Котешки нокът

Котешкият нокът е билково лекарство, използвано в традиционната китайска практика за лечение на хипертония, както и на неврологични здравословни проблеми. Проучвания Доверен източник на котешки нокът като лечение на хипертония при гризачи показват, че той може да бъде полезен за намаляване на кръвното налягане, като действа върху калциевите канали в клетките ви. Можете да получите котешки нокът под формата на добавка от много магазини за здравословни храни.

Поради липсата на симптоми, високото кръвно налягане може да нанесе щети, преди дори да осъзнаете, че го имате, така че не пренебрегвайте редовните прегледи на кръвното налягане. Понякога лечението на това състояние включва медикаменти. Говорете с Вашия лекар за най-добрите възможности за лечение за Вас, които могат да включват лекарства, промени в начина на живот или алтернативни лечения. Важно е да обсъдите всякакви билки или добавки с Вашия лекар, преди да ги приемете. Освен това, не спирайте да приемате предписани лекарства, без да говорите с вашия доставчик на здравни услуги.

Важно е да запомните, че няма достатъчно доказателства, за да препоръчате приема на билкови добавки вместо лекарства с рецепта за лечение на високо кръвно налягане. Много малко проучвания с растения и билки са правени при хора. Изследванията не са в състояние да установят странични ефекти, дози или дългосрочни ефекти на тези добавки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Каква е подходящата за вас доза витамин C и как да си я набавите

Не използвайте ябълков оцет, ако имате тези здравословни проблеми

Лазаровден 2024 г.: Традиции, ритуали и символика

Лекар: Следете за тази малка подробност и сами ще различавате настинка от алергия

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com