За да разберете към какво сте алергични, погледнете лицето си

9100
За да разберете към какво сте алергични, погледнете лицето си
Снимка: iStock

Алергичните заболявания са сред най-коварните. Никога не знаете на какъв дразнител внезапно ще реагират носът, очите или кожата ви.

Според статистиката около 40% от хората в света твърдят, че са алергични към поне един алерген, въпреки че на практика не всеки знае за алергията си. Тя не се вписва в нито една универсална схема, защото почти всичко може да я провокира по всяко време от живота ни, докато понякога последствията се появяват само в резултат на кръстосани реакции с други алергени. Запушеният нос, изтощителната кашлица, конюнктивитът, диарията и обривът далеч не са пълният списък с „радости“, достъпни за жертвите на алергия. Но как да определим какво точно е причинило определена реакция?

1. Алергия към глутен

Признаци: Пъпки по челото и брадичката, подути лице и бузи, червени или тъмни петна по лицето

Глутенът може да повлияе и на пигментацията на кожата, което води до появата на тъмни петна, да повлияе негативно на репродуктивния баланс на тялото и да причини хормонално акне по брадичката.

10 начина как да се справим с алергията без лекарства

2. Алергия към захар

Признаци: бръчки по челото, торбички под очите, пъпки по цялото лице, кистозно акне, тънка кожа, тъмносив или блед тен

Излишната захар може да направи еластичните и гъвкави колагенови влакна в кожата ни твърди и плътни и съответно кожата да загрубее. Консумацията на захар повишава нивата на инсулин, което прави лицето бледо. Тъй като глюкозата също силно влияе на баланса на бактериите в тялото ни, това води до акне по лицето, раменете и гърдите. Захарта изтънява космите на веждите, което ги прави твърде редки.

3. Алергия към вино

Признаци: пъпки на веждите, увиснали клепачи, дехидратирана кожа, разширени пори, червеникав тен на кожата и дълбоки назолабиални гънки

Уви, тази прекрасна напитка в никакъв случай не е безопасна. За съжаление, колкото и добро да е виното за сърцето ви, излишното вино може да доведе до дехидратация на кожата, изостряйки проблема с преждевременните бръчки, включително между веждите. Освен това виното може да доведе до разширяване на капилярите, което кара бузите да станат румени, а цялото лице да стане червеникаво.

Видове пролетни алергии има и как да облекчим симптомите

4. Алергия към мляко

Признаци: подпухнали клепачи, тъмни кръгове и торбички под очите, пъпки и петна по цялото лице, бледи бузи и пъпки по брадичката

Но не само виното. Дори млякото може да бъде опасно! Именно то причинява споменатите проблеми. Факт е, че дори и да не се смятате за жертва на непоносимост към лактоза, изобщо не е сигурно, че наистина е така. С напредването на възрастта губим ензимите, които ни помагат да смиламе този въглехидрат ефективно, което може да задейства имунната система да освобождава възпалителни химикали.

Ако някога сте изпитвали тези реакции към някоя от тези храни или комбинация от тях, най-добре е да премахнете тези вещества от менюто си за поне 28 дни, за да видите дали кожата и цялостното ви здраве се подобряват. Ако е така, ще трябва да ги изхвърлите от менюто си завинаги – или поне за продължителен период. Така ще се чувствате и ще изглеждате много по-добре. Нищо не може да се направи: красотата изисква жертви и то буквално на всяка стъпка.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са "позволените храни" при колит?

Тези зодии със сигурност ще ви предадат

Парене и сълзене на очите: възможни причини и лечение

Как да намалим незабавно кръвната си захар?

Рязко замайване и гадене - причини за възникване

Защо винаги виждам 11:11 на часовника?

Как да разберете каква е вашата любовна съвместимост със съпругата ви?

Митове и истини за здравословното хранене, които всеки трябва да знае

Почистване на ламиниран паркет – с какво най-лесно се прави?

С екрана нагоре или надолу: Ето как да удължите живота на телефона си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Полезно