Задължително е! Чаша топла вода през зимните утрини ви пази от големи проблеми

4353
Задължително е! Чаша топла вода през зимните утрини ви пази от големи проблеми
Снимка: iStock

Сигурно сте чували, че пиенето на топла вода сутрин е много полезно, особено през студените зимни дни. В следващите редове ще се опитаме да представим някои от основните ползи от пиенето на топла вода.

1. Облекчава запушването на носа
Чашата с гореща вода създава па̀ра. Задържането на чашата с гореща вода и дълбокото вдишване на па̀рата помага за отпускане на запушените синуси и дори за облекчаване на синусовото главоболие. Пиенето на топла вода помага за затопляне на областта на лигавиците в синусите и гърлото, което води до успокояване на възпаленото гърло, причинено от натрупване на слуз.

Проучване от 2008 г. разкрива, че горещи напитки водят до бързо и трайно облекчаване на хрема, кашлица, болки в гърлото и умора.

2. Подпомага храносмилането
Пиенето на вода подпомага дейността на храносмилателната система. Докато водата се движи през стомаха и червата, тялото по-лесно елиминира отпадъците. Смята се, че пиенето на гореща вода е особено ефективно за активиране на храносмилателната система. Обяснението е, че горещата вода може също да разтвори и разпространи храната, която сте консумирали и която е създавала трудности на организма ви за смилане.

Пийте топла вода сутрин! Ето защо!

3. Подобрява функцията на централната нервна система
Липсата на достатъчно вода може да има отрицателен ефект върху функционирането на нервната система, което в крайна сметка засяга вашето настроение и мозъчната функция.
Проучване от 2019 г. разкрива, че питейната вода може да подобри дейността на централната нервна система, както и настроението. В същото изследване питейната вода подсилва мозъчната активност на участниците по време на натоварващи дейности и намалява тревожността.

4. Помага при запек
Дехидратацията е една от причините за запек. В много случаи питейната вода е ефективен начин за облекчаване и предотвратяване на запек. Поддържането на хидратация помага за омекотяване на изпражненията и улеснява отделянето им. Редовното пиене на топла вода помага за поддържане на редовно изхождане.

5. Поддържа добра хидратация
Макар някои проучвания показват, че хладната вода е най-добра за рехидратация, пиенето на вода с всякаква температура помага да останете хидратирани.

Препоръчва се всеки ден жените да приемат по 2,3 л вода, а мъжете - 3,3 л. Тези цифри включват и вода от храната като плодове, зеленчуци и др. От повече вода се нуждаят бременни, кърмачки и всички, които практикуват тежка физическа дейност или работят в гореща среда.

6. Намалява треперенето при студ
Проучване от 2017 г. разкрива, че докато естественият отговор на тялото по време на студ е треперенето, пиенето на топли течности може да го намали.

7. Подобрява кръвообращението
Правилното кръвообращение засяга всичко - от кръвното налягане до риска от сърдечно-съдови заболявания. Пиенето на чаша топла вода помага на органите на кръвообращението - вашите вени и артерии - да се разширят и да пренасят кръвта по-ефективно в тялото ви.

1 чаша топла вода сутрин ви пази от много болести!

8. Намалява нивата на стрес
Тъй като пиенето на гореща вода помага за подобряване на функциите на централната нервна система, може да се почувствате по-малко тревожни, когато я пиете. Според проучване от 2014 г. пиенето на малко вода води до намалено чувство на спокойствие, удовлетворение и положителни емоции.
Следователно, поддържането на хидратация може да подобри настроението ви и да намали нивата на стрес.

9. Помага за детоксикация на тялото
Въпреки че няма категорични доказателства, че горещата вода има конкретна полза в това отношение, проучване от 2020 г. установи, че пиенето на повече вода може да помогне за защита на бъбреците, като същевременно разрежда отпадъчните материали в кръвта.

Пиенето на топла вода е важно за промиване на тялото, като същевременно помага при борбата с бъбречни възпаления, поддържа ставите добре смазани и предотвратява подагра.

10. Облекчава симптомите на ахалазия
Ахалазията е състояние, при което хранопроводът ви има проблеми с придвижването на храната надолу към стомаха. Хората с ахалазия имат проблеми с преглъщането. Те могат да се чувстват така, сякаш храната засяда в хранопровода им, вместо да се придвижи към стомаха. Това се нарича дисфагия.
Проучване от 2012 г. разкрива, че пиенето на топла вода помага на тези хора за по-добро храносмилане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com