Заменете ЗАХАРТА в чая и кафето с тези здравословни заместители

35004
Заменете ЗАХАРТА в чая и кафето с тези здравословни заместители
Снимка: iStock/Guliver

Всички знаем, че излишната захар в диетата е вредна за нашето здраве. Всеки, който иска да отслабне, избягва да я яде. Някои хора обаче не могат да си представят ден без чаша сладък чай или кафе. Има алтернативи на захарта, които също могат да подсладят сутрешното ви кафе или следобедния чай.

Потреблението на захар расте от година на година. Излишъкът й в диетата може да доведе до повишаване на нивата на холестерола в кръвта, да увеличи риска от развитие на атеросклероза и хипертония, може също да допринесе до затлъстяване и омазняване на черния дроб и може да доведе до диабет и сърдечен удар.

Традиционната захар може да бъде заменена с по-здравословни заместители, ако искаме в същото време да се грижим за здравето си. Кои алтернативи са особено препоръчителни?

5 лесни начина за понижаване на кръвната захар

Сироп от кафяв ориз

Сиропът от кафяв ориз е течен заместител на рафинираната захар, който се получава чрез варене на ферментирал кафяв ориз. Може успешно да се използва за печене и готвене, както всеки друг течен подсладител. Той е леко сладък, но много по-малко от обикновената захар. Освен това редовната консумация на оризов сироп намалява риска от диабет, както и от развитие на трихофития, особено по отношение на гъбичките Кандида. Органичният оризов сироп е източник на минерали, като калий, магнезий, желязо и калций.

Манука мед

Ползите за здравето от меда от манука са особено оценени от обществото през последните години. Смята се за най-здравословния мед в света. Произвежда се от медоносния храст манука, който идва от Нова Зеландия. Лечебните му свойства водят до доста високата му цена. Той е богат на антиоксиданти, има противовъзпалителни и антибактериални свойства и дори се нарича естествен антибиотик. Отличава се с високо съдържание на метилглиоксал, който се намира в нектара на цветовете на манука, т.е. съединение с антимикробни свойства.

Фурмова захар

Захарта от фурми се прави от стрити на прах фурми. Всеки, който ги е пробвал, знае, че имат сладък вкус на карамел. Те са богати на фибри, които са от съществено значение за правилното функциониране на храносмилателната система и червата. Сушените фурми съдържат витамин А, витамини от група В или витамин С. Не се препоръчва добавянето на фурмова захар към топли напитки, тъй като тя не се разтваря като обикновената захар. Въпреки това прахът е идеален като подсладител за печене или сутрешна каша.

Кога е добре да увеличим приема на захар и дали това е вредно

Ксилитол

Ксилитолът е брезова захар, особено се препоръчва за хора, страдащи от диабет, тъй като не повишава нивата на кръвната захар. Той е ефективен за предотвратяване на кариес, гингивит и пародонтит, което се потвърждава от редица научни изследвания. Ксилитолът също не ферментира в храносмилателния тракт, предотвратява микозата, развитието на дрожди и плесени.

Стевия

Стевията, въпреки сладкия си вкус, не съдържа калории и е естествен, по-здравословен заместител на захарта. Този подсладител е направен от растението стевия, което идва от Южна Америка. Листата на растението се използват за производството на този подсладител. Сладкият му вкус се дължи на високото съдържание на стевиол гликозиди, които се характеризират с много по-висока сладост от тази, получена от бяла захар. Влияе върху подобряването на имунната система и понижава кръвното налягане. Освен това има противовъзпалителни, противогъбични и противоракови свойства, а също така е и естествен лек за диария.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com