Заразно ли е нещастието на вашия партньор?

684
Заразно ли е нещастието на вашия партньор?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Емоциите се разпространяват чрез социалните ни взаимоотношения, чувстваме това, което другите чувстват.

Нови проучвания изследват как наличието на по-щастлив (или по-малко щастлив) романтичен партньор влияе върху удовлетворението от живота.

С течение на времето хората с по-малко щастливи партньори са склонни да стават по-малко удовлетворени от собствения си живот.

Тези промени отнеха време, което предполага, че нивата ни на щастие няма вероятност да спаднат за една нощ.

Топ 5 зодии, които са най-склонни да изберат грешен партньор в живота

Нашите емоции са склонни да отразяват емоциите на хората около нас. В силно обсъждано проучване от 2014 г. изследователи от Facebook установиха, че когато на потребителите се представят повече положителни публикации в техните времеви линии, собствените им публикации стават по-положителни в бъдеще. По същия начин, когато потребителите бяха представени с повече негативизъм, те започнаха да изразяват същите негативни емоции на собствения си език. Този модел на поведение се нарича емоционално заразяванe.

Изследователите проведоха две проучвания, в които изследваха какво се случва във взаимоотношенията, когато единият партньор е по-щастлив (по-общо доволен от живота си) от другия. Те тестваха дали партньорите, които първоначално са започнали по-щастливи, са станали по-малко положителни с времето и дали партньорите, които са започнали по-малко щастливи, са станали по-щастливи с течение на времето.

С други думи, те попитаха дали да имате щастлив (или нещастен) партньор ще ви се отрази.

Крехко щастие

В проучване, психолози установиха, че двойките започват с умерени разлики в общото щастие. Средната разлика между партньорите е около една точка по 10-степенна скала.

Но с течение на времето тези разлики в щастието между партньорите намаляха значително, главно защото по-щастливите партньори станаха по-малко удовлетворени с течение на времето. Въпреки това, няма доказателства, че по-малко щастливите партньори стават по-удовлетворени с течение на времето. Те откриха доказателства, че между партньорите се разпространяват само негативни емоции.

В друго проучване тестват дали същите резултати са настъпили за промени в други резултати, свързани с удовлетворението, като се фокусираха върху промените в положителните емоции, отрицателните емоции и самочувствието с течение на времето. Потвърждавайки резултатите от първото си проучване, по-щастливите партньори съобщават за по-лоши резултати с течение на времето. С течение на годините те изпитват по-малко положителни емоции, повече отрицателни емоции и по-ниско самочувствие; и имаше малко или никакви доказателства, че партньорите, които се чувстват по-зле, се чувстват по-добре с течение на времето.

Лошото по-силно ли е от доброто

Резултатите от проучванията са в съответствие с идеята за емоционалното заразяване. Нашите собствени емоции се формират от емоциите на хората около нас.

Но защо са наблюдавали ефект само за отрицателни емоции? Защо по-малко щастливите партньори не станаха по-положителни с течение на времето?

Едно възможно обяснение е, че хората обикновено са по-чувствителни към негативните преживявания, отколкото към положителните.

 

Как да намерите своя перфектен партньор според зодията си

Смърт от хиляда порязвания

 

Настоящите проучвания илюстрират как ежедневните преживявания формират благосъстоянието; би било интересно да се знае дали подобни ефекти на заразяване могат да възникнат в работата или семейните отношения.

Но също така си струва да се отбележи, че ефектите, наблюдавани в настоящите проучвания, се появяват постепенно, в продължение на много години.

Така че дори да сме по-чувствителни към негативните емоции в отношенията си, ефектът не настъпва за една нощ. Въпреки че някои хора може да се обезсърчат да научат, че обкръжението на по-малко щастлив човек може да ви направи по-малко щастливи, по-оптимистичното тълкуване е, че промените в щастието са бавни. Вашето собствено щастие е вероятно да се промени само в изключително дълъг период от време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Хороскоп Лъв днес, 1 май 2024 г.

Хороскоп Дева днес, 1 май 2024 г.

Кой хляб е най-здравословен срещу диабет?

Кога е най-подходящо да се бере лайка и как е правилно да се суши

Изследователи: Измиването на ябълките само с вода не е достатъчно

12 съвета, с които да избегнете качването на килограми по време на празниците

А вие грижите ли се достатъчно за тези 5 части от тялото си?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

7 неподозирани признака, които показват диабет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com