Защо е добре морковите и червеното цвекло да се ядат сурови

11262
Защо е добре морковите и червеното цвекло да се ядат сурови
Снимка: iStock

Отслабването е дълъг процес, който не бива да се осъществява по вреден и неразумен начин. Все повече дами и малки момичета прибягват към постоянно гладуване и органичаване, а ефектите от тях влияят негативно на целия организъм. Има няколко неща, които можем да променим в храненето си и да отслабваме, без да налагаме строги режими. Един от тях е консумацията на сурови, непреработени зеленчуци като морковите и червеното цвекло. Нека видим защо:

Зеленчуците трябва да са задължителен компонент от вашето меню

Фибрите са важни за правилното функциониране на храносмилателната система, както и за превенция от заболявания на стомашно-чревния такт. Зеленчуците подпомагат дейността на червата и осигуряват храна за полезните бактерии. Освен фибри, те са богати на антиоксиданти и полезни микроелементи. Може да ги включвате във всяко хранене през деня, без да се притеснявате за нарушаването на фигурата ви.

По-полезни ли са суровите зеленчуци от варените?

Вярно е, че при преработване на един продукт част от полезните му свойства изчезва. Но всичко зависи и от вида на обработка:
•    При варенето голяма част от витамините се изпаряват, а някои микроелементи се запазват в бульона. Остават само фибрите, като повечето от другите полезни вещества вече ги няма;
•    Готвенето на пара е по-щадящ процес. Част от витамините отново изчезват, но повечето микроелементи се запазват, както и фибрите;
•    Печенето също елиминира част от полезните вещества, но пък се запазват доста по-голяма част от витамините в продуктите.
Все пак, трябва да имаме предвид, че зеленчуците са полезни и заради сложните въглехидрати в тях, не само заради наличието на витамини. Те обаче биват разрушени при термична обработка и се превръщат в по-прости въглехидрати, които се абсорбират по-бавно в кръвта. 
В заключение, ще ви препоръчаме при всеки удобен случай да предпочитате сурови зеленчуци, за да може да се възползвате максимално от всичките им ползи.

А какво да кажем за замразените зеленчуци?

Тук отново всичко зависи от вида на замразяването. Ако е чрез шоково замразяване – бързо и дълбоко, това е и индустриалният метод, се съхраняват възможно най-много от полезните вещества и витамини в зеленчуците.
Ако замразяваме продукти сами вкъщи, ще загубим малко по-голяма част от витамините, но пък е алтернативен вариант за замразяване на продукт, който не можем да си набавим от магазините през зимата например.

Морковите и червеното цвекло пречат ли на отслабването?

Те съдържат въглехидрати, които бързо се превръщат в захари при термична обработка. За диабетиците те ще увеличат нивата на глюкоза в кръвта, а за хората, които отслабват – ще предизвикат чувство на глад скоро след хранене. 
Препоръчваме ви да ги консумирате сурови, ако се стремите към изгаряне на мазнини, по този начин те навлизат по-бавно в кръвта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

10 признака, че сте в токсична връзка

Този странен плод прочиства кръвта от тежки метали и спомага за по-добро храносмилане

Как трябва да се вари копър за колики

Кои са най-съвместимите зодиакални съвпадения за Стрелец?

Възможно ли е да предозирате с витамини?

Къде отиват мазнините, когато отслабвате?

Бананите: добри или лоши са за нас?

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com