Защо глезените се подуват: възможни причини и лечение

20679
Защо глезените се подуват: възможни причини и лечение
Снимка: iStock

Подуването на глезените, известно като оток, е често срещано състояние, което може да се дължи на различни фактори. Разбирането на потенциалните причини и подходящото лечение е от решаващо значение за справянето с този дискомфортен симптом.

Една от основните причини за подуване на глезените е задържането на течности. Това може да е резултат от дисбаланс в регулирането на течностите в организма, често свързан със състояния като бъбречни или сърдечни заболявания. Когато бъбреците не успяват да елиминират ефективно излишната течност, тя се натрупва в различни части на тялото, включително в глезените. По подобен начин сърдечната недостатъчност може да доведе до лошо кръвообращение, което води до натрупване на течности в крайниците.

Друг често срещан причинител на подуване на глезените е възпалението. Наранявания, като навяхвания или счупвания, могат да предизвикат възпалителна реакция на организма. Тази реакция включва приток на течности и имунни клетки към засегнатата област, което води до подуване. Освен това хронични възпалителни състояния като артрит могат да причинят постоянно подуване на ставите, включително глезените.

Ефикасни домашни средства за лечение на подути глезени

Венозната недостатъчност - състояние, при което вените се борят да връщат ефективно кръвта към сърцето - също може да бъде виновна за това. Когато кръвта се натрупва в долните крайници, това може да доведе до подуване, особено около глезените. Разширените вени, които са видима проява на венозната недостатъчност, могат допълнително да изострят проблема.

Бременността е друга често срещана причина за подуване на глезена. Тъй като тялото претърпява хормонални промени, а матката оказва натиск върху кръвоносните съдове, може да се стигне до задържане на течности, което води до подуване на глезените. Този вид оток обикновено е временен и отшумява след раждането.

Някои лекарства, като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), блокери на калциевите канали и кортикостероиди, могат да предизвикат подуване на глезените като страничен ефект. Ако подозирате, че лекарствата ви могат да допринесат за подуването на глезените ви, от решаващо значение е да се консултирате с вашия лекар, за да проучите алтернативни възможности.

Лечението на подуването на глезените зависи от основната причина. В случаите на задържане на течности поради проблеми с бъбреците или сърцето от първостепенно значение е справянето с основното заболяване. Промените в начина на живот, включително намаляване на приема на сол и повдигане на краката, могат да помогнат за справяне с натрупването на течности. Компресионните чорапи също могат да помогнат за подобряване на венозната циркулация и намаляване на отока.

Подуват Ви се глезените: Ето защо

При свързани с възпаление отоци стандартният подход е методът R.I.C.E. (Rest, Ice, Compression, Elevation). Обездвижването на засегнатия глезен, прилагането на лед, компресирането с превръзка и повдигането на крака могат да облекчат отока и да подпомогнат оздравяването.

При бременност поддържането на здравословен начин на живот, включително редовни физически упражнения и поддържане на хидратация, може да помогне за справяне с отока на глезена. Носенето на поддържащи обувки и избягването на дълги периоди на стоене или седене също може да бъде от полза.

Във всеки случай постоянното или силно подуване на глезена трябва да доведе до посещение при медицински специалист за цялостна оценка и индивидуален план за лечение. Идентифицирането на основната причина е от решаващо значение за ефективното управление и предотвратяването на повтарящи се отоци.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Велика събота: Месят се обредни хлябове и козунаци

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 4 май /валутен калкулатор/

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com