Защо лицето е подпухнало рано сутрин

5317
Защо лицето е подпухнало рано сутрин
Снимка: iStock

Когато се събудите сутрин и се погледнете в огледалото, може да забележите, че лицето ви изглежда по-пухкаво от обикновено. Това явление не е необичайно и често се обяснява с няколко фактора, които влияят на начина, по който тялото ни задържа течности и ги разпределя. Разбирането на причините за подпухналото лице рано сутрин изисква по-внимателно разглеждане на тези основни механизми.

Един от ключовите фактори, допринасящи за сутрешното подпухване на лицето, е положението на тялото по време на сън. Когато лежите продължително време, гравитацията работи за преразпределяне на телесните течности, което води до натрупване на течности в областта на лицето. Освен това хоризонталното положение може да доведе до нарушен лимфен дренаж, което възпрепятства способността на организма да отстранява ефективно излишните течности и отпадни продукти от тъканите. В резултат на това може да се събудите с леко подута кожа на лицето.

Друг важен аспект, който трябва да се вземе предвид, е дехидратацията по време на сън. Докато спите, организмът ви продължава да губи вода чрез дишането и изпотяването. Това може да доведе до временно състояние на лека дехидратация, което подтиква тялото ви да задържа повече течности в опит да възстанови баланса. Задържаната течност може да допринесе за подпухналост на лицето след събуждане.

9 храни, които причиняват подпухналост - не ги яжте през нощта

Хормоните също играят роля в явлението сутрешно подпухване. Кортизолът, често наричан "хормон на стреса", следва естествен циркаден ритъм. Обикновено пикът му е рано сутрин, което може да повлияе на задържането на течности и на реакцията на организма към възпаления. По-високите нива на кортизол могат да доведат до повишено задържане на течности, което допринася за подпухналостта на лицето след събуждане.

Освен това някои хранителни навици и приемът на натрий могат да повлияят на сутрешното подпухване на лицето. Консумацията на храна с високо съдържание на натрий може да доведе до задържане на вода в цялото тяло, включително и в лицето. Излишъкът на натрий в храната води до дисбаланс на електролитите, което кара тялото да задържа вода, за да поддържа правилната хидратация.

Въпреки че сутрешното подпухване на лицето обикновено е безвредно и има тенденция да отшумява с напредването на деня, има стъпки, които можете да предприемете, за да го намалите. Поддържането на добра хидратация през целия ден може да помогне за регулиране на баланса на течностите в тялото ви и да намали вероятността да се събудите с подпухнало лице. Повдигането на главата по време на сън също може да помогне за минимизиране на натрупването на течности в областта на лицето. Освен това намаляването на приема на натрий в диетата и практикуването на нежни масажи на лицето могат да помогнат за намаляване на сутрешното подпухване.

Сутрешното подпухване на лицето е резултат от комбинация от фактори, включително преразпределение на течностите поради гравитацията, нарушен лимфен дренаж, дехидратация, хормонални колебания и хранителни навици. Като разберете тези механизми, можете да предприемете стъпки за намаляване на сутрешната подпухналост на лицето и да започнете деня си с по-свеж вид.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Отвара от това семе ще ви донесе отслабване, здраве на стомаха и косата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com