Защо наричат ментата „женска билка“ и вредна ли е за мъжете?

15011
Защо наричат ментата „женска билка“ и вредна ли е за мъжете?
Снимка: congerdesign / Pixabay

Народната медицина употребява ментата от стари времена. Тази билка има десетки приложения – за обезболяване, при безсъние, като успокоително, регулира пулса, смъква високото кръвно налягане, подобрява усвояването на храната в стомашно-чревния тракт. От многобройните разновидности на ментата, познати на съвременния човек, видът Mentha piperita се смята за най-полезен, затова е и най-търсен.

Това растение е истински склад на микроелементи, витамини и други вещества, необходими за организма. Ментата е особено полезна за възрастните хора – чай от листата й подобрява съня. Стара рецепта е да се слага торбичка със сушени листа до възглавницата, за да може ментовото ухание да ги успокоява и да им помогне да заспят по-лесно.

Ето защо да пием чай от мента всеки ден

Ментата е изключително популярна билка, която не само, че притежава превъзходен вкус, но разполага и с много полезни за здравето ни кач...

Но открай време се препоръчвало мъжете да избягват тази билка. Неотдавнашни изследвания разкриха тайните на ментата, както и защо въздейства отрицателно върху мъжкия организъм. Още в стари времена наричали ментата „женска билка“ и много народи вярвали, че тя помага за придобиване на повече женственост. Проучванията напълно потвърдили ползите й за нежния пол, но също така и определени рискове за мъжете.

Добре е известно, че в организма на всички хора има и мъжки, и женски хормони. Именно съотношението между тях определя пола на човека.

Наскоро турски изследователи изучили в детайли химическия състав на ментата, а сетне провели експеримент с няколко десетки жени, които имали високо ниво на мъжкия хормон тестостерон. В рамките на теста те пиели по няколко чаши ментов чай ​​дневно. При всички участнички в експеримента се констатирало понижение на тестостерона. При някои, които имали проблеми с мъжки тип окосмяване по тялото заради хормонални проблеми, то намаляло. Констатацията била, че ментата наистина влияе негативно за „мъжествените“ признаци.

Сетне американски учени провели друг експеримент, обаче върху плъхове. Вместо вода на животните се давал ментов чай. Резултатът бил, че нивото на тестостерона при мъжките спаднало. Учените продължили опитите и постигнали още по-сериозни последствия – при отделни животни протекли тежки изменения в тестисите и те станали безплодни.

12-те ползи от ментовия чай, за които дори не подозирате

Ментата е и чудесна и освежаваща, а напитката от нея и по-конкретно – чаят, са чудесна здравословна алтернатива за ежедневието ни...

Американските биолози дори смятат, че при хората заклетите фенове на ментовия чай ​​могат да бъдат идентифицирани по външни признаци. Мъжете, които прекаляват с тази напитка, според тях, са женствено закръглени и много слабо окосмени. В интерес на истината, за да станат видими подобни неприятни признаци, трябва мъжът да прекалява и да си вари силен ментов чай няколко пъти дневно.

Руски специалисти пък са убедени, че ментата влияе върху мъжете в най-чувствителната за тях област – отслабва половата потентност и намалява влечението им към прекрасния пол. Тя не само смъква нивото на мъжкия полов хормон, но и има негативен ефект за сперматозоидната активност – даже само една чаша ментов чай оказва подобен резултат, макар и временно.

Обаче няма нужда мъжете напълно да се лишават от благоуханния ментов чай. В умерени дози той си остава полезен и те не бива да се отказват от удоволствието да го пият ​веднъж на няколко дни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com