Защо не трябва да прекаляваме с пиенето на прясно мляко?

13217
Защо не трябва да прекаляваме с пиенето на прясно мляко?
Снимка: iStock

Ползите да се консумира прясно краве мляко са доказано безспорни: те включват повишена издръжливост на костната система, стимулиране на имунната система, превенция срещу хипертония, поддържане на гладка кожа. Ето защо на много хора (които не следят научните проучвания по въпроса с ползите, респективно вредите от редовното консумиране на млечни продукти) им изглежда странно, но има редица причини, поради които би следвало да не се прекалява с директната употреба на прясно мляко. 

Интересното е, че това е генетически обосновано, тъй като повече от 60% от хората не притежават, по рождение, способността на произвеждат ензимите, необходими за ефективното преработване на прясното мляко в организма, което рефлектира в отключването на редица заболявания като: нискоефективно храносмилане, лесно дразнимо дебело черво, непоносимост спрямо лактозата, крехки кости, влошена обмяна на веществата (диабет тип 2, затлъстяване), заболявания на сърдечносъдовата система…

Наистина ли прясното мляко може да ни попречи да отслабнем

Резултатът е по-бързо износване на всички физиологични системи, преждевременно състаряване и ранна смърт. Нещо повече, консумирайки ежедневно 300 – 500 мл мляко, у повечето хора се наблюдава трайна сънливост и умора, както и влошен нощен сън, дължащи се съответно на вещества с опиатен ефект в прясното мляко и преразход на енергията, нужна за разграждането на неговите съставки в организма. Нощният сън ще се подобри значително, ако във вечерното меню се наблегне на плодове (банани или ябълки) или/и зеленчуци (броколи, сладки картофи), богати на триптофан (ускоряващ метаболизма на мазнините).

Изследвания са показали, че редовото пиене на прясно мляко с ниска масленост от страна на млади хора или/и тийнейджъри влошава състоянието на кожата им и, нерядко, поява на акне.

Колкото до непоносимостта към лактоза (съдържаща се до 8% в прясното мляко), която е присъща за ⅔ от населението в световен мащаб, тя е първопричината за проблеми в храносмилателната система като: гадене, газове, диария или запек.

От друга страна, високата киселинност на прясното мляко, има болезнен ефект по отношението на мускулите и ставите, проявяващ се особено често при спортистите, за които възстановяването след „мускулна треска“ е затруднено.

Как да разпознаете кое прясно мляко е истинско?

Прекомерната консумация на млечни продукти, съдържанието в които на казеин е високо, може да доведе до състояние на т.нар. „мозъчна мъгла“, характеризиращо се в забравяне, трудно концентриране, липса на умствена яснота, депресия.

Прекомерната употреба на млечни продукти може да доведе и до: алергии, екземи, трайно завишаване на нивото на „лошия“ холестерол в кръвта.

Животинските протеини в млечните продукти имат киселинен характер, което намалява приема на калций в организма и така влияе негативно върху здравината на костната система. И още нещо, антибиотиците, които се прибавят към фуража на кравите, могат – чрез издоеното мляко – да попаднат в човешкия организъм, който постепенно да стане резистентен по отношение на редица съществено важни лекарства.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

4 причини за кървене от ушите

Експерт разкри защо боли костта зад ухото?

Какво да направите, ако лицето ви е подуто или подпухнало?

5 причини за болки в слабините

Защо се натрупва течност в белите дробове?

Болезнено небце в устата: каква е причината и как да го лекуваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com