Защо не трябва да пренебрегваме изпотяването на краката през зимата?

2162
Защо не трябва да пренебрегваме изпотяването на краката през зимата?
Снимка: iStock

Може да спрете изпотяването на краката си през зимата, като носите определени видове чорапи и обувки или да използвате други продукти, включително антиперспиранти (продукти против изпотяване). Високотехнологичните фитнес тракери със сигурност насърчават хората да правят много крачки, но за тези, които страдат от хиперхидроза (прекомерно потене), носенето на потни чорапи без извършване на физическа активност, не е много полезно.

Според Международното общество за хиперхидроза, около 5% от хората по света страдат по някакъв начин от свръх потене. Хиперхидрозата може да означава, че отделяте много повече пот от нормалното, свързано с физически упражнения или нервност. Просто казано, вашите потни жлези остават на “включен режим” за по-дълги периоди от време и не се “изключват” навреме.

Домашни средства за ефикасна борба с изпотяването на краката

Причини за потене на краката

Все още не е съвсем точна причината за потенето на краката, но вероятно има наследствена връзка. Обикновено хиперхидрозата се проявява в детството или юношеството, но може да се появи на всяка възраст.

Някои видове хиперхидроза могат да бъдат вторични, което означава, че се дължат на друга причини. Но плантарната хиперхидроза обикновено е:

* идиопатична/първична, което означава, че няма установена причина
* съпроводена със свръх потене на дланите.

Рядко някои генетични синдроми могат да са вторична причина за свръх потене на дланите и стъпалата. Ако се притеснявате, че потните ви крака може да се дължат на недиагностицирано основно заболяване, говорете с Вашия лекар.
Според Американската академия по дерматология трябва да следите кога се случва потенето на краката, което ще помогне да се установи причината.

Мийте краката си всеки ден

Ако искате да се справите с плантарната хиперхидроза, трябва да полагате повече грижи за хигиената. Затова се препоръчва да миете стъпалата си всеки ден, за предпочитане два пъти. След това ги подсушавайте, особено между пръстите. Влажната кожа на краката увеличава риска от бактерии и гъбични инфекции на краката.

Специалисти препоръчват кратко 20-минутно потопяване на краката в топла вода с 3-5 супени лъжици сода за хляб. Друг вариант е да потопявате краката си в черен чай, който е полезен заради съдържанието на танин. Това може да помогне да се свият порите, което води до намаляване на потенето.

Подсушавайте краката си с противогъбична пудра

Хиперхидрозата на краката ви излага на по-висок риск от гъбична инфекция, особено ако спортувате. Поддържането на краката ви сухи е от съществено значение за избягване на гъбични инфекции по краката. Затова се препоръчва да ползвате антигъбична пудра.

Лекар: Изпотяването на краката през зимата може да е симптом за …

Носете подходящи чорапи

Не пренебрегвайте чорапите си. Особено подходящи за добра вентилация са вълнени или памучни чорапи. Избягвайте найлонови чорапи, които ще задържат влага и ще причинят изпотяване. Сменяйте ги над един път на ден и носете допълнителен чифт, когато сте навън. 

Носете “дишащи” обувки

Обърнете внимание на ботушите и спортните обувки, тъй като те задържат влагата. Вместо тях, предпочитайте по-”дишащи” обувки от плат или естествена кожа. Редувайте чифтовете обувки, които носите, за да ги запазите възможно най-сухи. Ползвайте сменяеми абсорбиращи стелки, които ще осигурят допълнителна защита срещу неприятна миризма. Винаги, когато имате възможност, събувайте обувките (и чорапите), осигурявайки на краката си малко чист въздух.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Кои зодии може да се изправят пред предизвикателства в годината на Сатурн?

Кой празнува на Цветница 2024 - пълен списък

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com