Защо опитните домакини не изхвърлят сока от киселите краставички?

22438
Защо опитните домакини не изхвърлят сока от киселите краставички?
Снимка: Photo Mix / Pixabay

Сокът от кисели краставички има много предимства и подпомага ежедневното функциониране на тялото ни. За съжаление, тази напитка често се изхвърля, тъй като за ползите ѝ за здравето не се говори често. 
Тя има добър ефект върху имунитета, подпомага храносмилателната система, но е и доказано средство за лечение на махмурлук! Какви други свойства има сокът от кисели краставички?

В какви пропорции и по колко пъти на ден трябва да го пиете? 

Сокът от кисели краставички се получава чрез ферментация и има кисел вкус и натрапчива миризма. Някои хора го обичат, докато други не са в състояние да изпият дори глътка от тази него. 

Това е жалко, защото сокът от кисели краставички съдържа, наред с други неща, витамин А, който укрепва очите и предотвратява дегенерацията на макулата. Освен това този витамин може да предпази организма от някои видове рак, като например рак на белия дроб или на шийката на матката.

Друга важна съставка на сока е магнезият, който поддържа нервната система и подобрява работата на така наречените сиви клетки. Желязото също заслужава да бъде споменато тук: то е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки и е част от хемоглобина, който пренася кислорода от белите дробове до различните тъкани в човешкото тяло. 

Недостигът на желязо може да допринесе за появата на анемия, както и да предизвика главоболие и други неприятни симптоми.

Кисели краставици в буркан – към какво ВИНАГИ да се придържаме

Благоприятно въздействие върху имунитета

Сокът от кисели краставички съдържа в състава си основни минерали и витамини, които подобряват имунитета на организма. Сред тях е витамин С, който подпомага имунната защита и намалява податливостта към инфекции. 

Дефицитът на този витамин, от друга страна, може да увеличи честотата на бактериалните инфекции и вирусните заболявания.

Водата от краставици показва и наличието на пробиотични бактерии, които са т.нар. щит за нашия организъм, тъй като поддържат чревната бактериална флора. Те образуват защитна бариера в храносмилателната система и нейната цел е да предпазва от патогенни микроорганизми.

Подпомагане на храносмилателната система

Пробиотичните бактерии, споменати по-горе, са отговорни и за подкрепата на организма, атакуван от паразити. Млечната киселина, образувана по време на процеса на ферментация, ги отстранява, както и гъбичките, които се намират в човешкото тяло. 

Добрите бактерии прочистват червата, подобряват метаболитните процеси и премахват храносмилателните проблеми. Те също така имат способността да възстановяват киселинно-алкалния баланс, като по този начин се отървават от вредните микроорганизми. 
Освен това водата от кисели краставички е идеално средство за лечение на махмурлук, тъй като рехидратира организма и попълва липсващите електролити. 

Сокът от кисели краставички трябва да се пие от тези, които се борят с киселини, тъй като е естествен лек за този вид заболяване.

Кога киселите краставички са по-полезни от пресните краставици?

Маринована вода от краставици за отслабване

Сокът от мариновани краставици ускорява метаболизма, като по този начин помага да се отървете от излишните килограми. Освен това напитката намалява излишните течности от организма и премахва подуването. 

Фибрите дават усещане за ситост и намаляват желанието за похапване между храненията през деня. Освен това самите кисели краставички са лесно смилаеми и нискокалорични, така че могат смело да присъстват в менюто на хората на диета.

Напитка, която подобрява красотата

Редовното пиене на сок от кисели краставички помага за поддържане на кожата в добро състояние. Това се дължи на съдържащия се в напитката витамин С, който унищожава свободните радикали, ускоряващи стареенето. 

Това помага да се забави появата на първите бръчки, а кожата става по-еластична и стегната. Друга важна съставка са витамините от група В, които укрепват и ускоряват растежа на ноктите. 
Тези вещества имат благоприятен ефект и върху растежа на косата: кичурите стават по-здрави и много по-силни, както и по-малко чупливи.

Как да консумирате вода от кисели краставички?

Сокът от кисели краставички може да се пие ежедневно, но не повече от 200 милилитра. В противен случай напитката може да предизвика храносмилателни проблеми. 

Хората с високо кръвно налягане или бъбречни проблеми трябва напълно да се въздържат от пиене на сок от кисели краставички, тъй като той съдържа много натрий. 

Страдащите от алергии също трябва да избягват тази напитка, тъй като тя съдържа определено количество хистамин, който може да предизвика симптоми като хрема, сълзене на очите или уртикария.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Как е правилно да пиете водата, ако искате да отслабнете?

Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com