Защо по-често трябва да хапваме моркови?

3155
Защо по-често трябва да хапваме моркови?
Снимка: iStock

Ползите от морковите са много! Тези скъпоценни плодове на земята помагат за намаляване на холестерола, намаляват риска от инфаркт, подпомагат храносмилателните и сърдечно-съдовите функции, защитават зрението и намаляват признаците на стареене по кожата, като същевременно осигуряват точното количество минерали и витамини.

Защо да ядем моркови?

Ето няколко добри причини, поради които никога не трябва да се отказвате от морковите в диетата си.

Предотвратяване на сърдечни заболявания – яденето на поне 200 грама моркови на ден в продължение на три седмици понижава нивата на холестерола с около 11%. Тъй като редовната консумация на моркови понижава нивата на холестерола, а холестеролът е основна причина за сърдечни заболявания, консумацията на добра дневна доза моркови е добър начин да поддържате сърцето си здраво.

Какво ще се случи, ако ядете моркови всеки ден

Намалете кръвното налягане - Високото кръвно налягане е пряко свързано с атеросклерозата, инсулт и инфаркт. Морковите са отличен източник на калий, естествен вазодилататор, който помага за увеличаване на притока на кръв и циркулацията, намалявайки натоварването на сърдечния мускул. В допълнение, морковите са богати на кумарин, вещество, способно да намали хипертонията и следователно да защити здравето на сърдечно-съдовата система.

Подобряват реакцията на имунната ни система - Морковите имат антисептични и антибактериални свойства, което ги прави идеални за подобряване на реакцията на имунната ни система; просто си помислете, че те са богати на витамин С, вещество, което стимулира дейността на белите кръвни клетки.

Подобряване на храносмилането - морковите, тъй като са богати на фибри, помагат да поддържаме храносмилателната си система здрава. Фибрите допринасят за елиминирането на излишния LDL холестерол от стените на артериите и кръвоносните съдове.

10 причини защо морковите са полезни

Помага за предотвратяване на някои видове рак - Консумацията на бета-каротин е свързана с намаляването на риска от развитие на различни видове рак, включително рак на белия дроб. Група британски изследователи са установили, че увеличаването на дневната консумация на бета-каротин от 1,7 на 2,7 милиграма намалява риска от рак на белия дроб с повече от 40%. Друго проучване установява, че яденето на моркови, храна, богата на фибри, намалява риска от рак на дебелото черво с около 24%.

Те намаляват риска от дегенерация на макулата - Това е патология, която намалява функциите на макулата, доста често срещана патология при възрастните хора. Според различни изследвания, консумацията на повече бета-каротин води до 40% намаляване на риска от макулна дегенерация.

Подобрете зрението - дефицитът на витамин А може да причини някои зрителни затруднения. Тъй като морковите са богати на витамин А, те са полезни за подобряване на зрението и предотвратяване на патологични състояния, засягащи окото.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Всяка домакиня ги има в кухнята си: Само 2 съставки, с които да премахнете ръжда

Как да се справим с натрапчивите мисли, които ни обземат понякога?

Без препарати: Ето как за секунди да отпушите канала на мивката

Не сте предполагали: Тези ежедневни навици предизвикват астматични пристъпи

Без лекарства: Трикове, с които да смъкнете високото кръвно

Гинеколог: 11 банални правила за интимна хигиена, които всички момичета забравят

Червени флагове: 5 знака, че едно момиче може да загуби интерес

Месечни нумерологични прогнози за май 2024 г

Кои са 4-те знака, че той е привлечен от вас

Топ 4 на най-дразнещите зодии през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com