Защо зъбите се развалят: 5 причини, за които малко хора знаят

3352
Защо зъбите се развалят: 5 причини, за които малко хора знаят
Снимка: iStock/Guliver

Зъбният емайл е най-твърдата тъкан в човешкото тяло, но дори и той може да започне да се руши и в крайна сметка да доведе до загуба на зъб. Това се влияе от няколко причини: от външни фактори до състоянието на човешкото здраве. Вижте в следващите редове 5 неща, които водят до развалянето на зъбите.

Неправилна хигиена

Основната причина за кариеса на зъбите са бактериите, които се намират на повърхността им и не се отстраняват чрез домашна грижа и при липса на професионална орална хигиена. Основната причина за кариес е неправилната и нередовна домашна грижа под формата на миене на зъбите и използване на допълнителни продукти и хигиенни принадлежности.

Например конци за зъби, които ви позволяват да почиствате труднодостъпни места, четки, които се използват при свободни контакти, вода за изплакване на устата и други. Натрупването на бактерии и зъбна плака в труднодостъпните места и ненавременното им отстраняване от видимите повърхности води до кариес и още по-сериозни последици.

 Съвети от зъболекар: Как да запазим здравите си зъби до възрастта на 90 години!

Лошо качество на лечението

Друга причина, която може да доведе до заболявания на устната кухина, е некачественото предишно лечение. Впоследствие това може да доведе до разрушаване на съседните зъби и до разпространение на заболяването. Също така, непълното зъболечение може да повлияе на кариеса. Например лечението на кореновите канали и непокриването на зъбите с коронки води до продължаващо разрушаване на тъканите, фрактури, пукнатини или разцепване на зъба, което води до последващо отстраняване. 

Лошо хранене

Друга причина за развитието на заболявания на устната кухина е неправилното хранене и хранителните разстройства. Ако в диетата ви преобладават преработени храни с високо съдържание на въглехидрати и често пиете газирани напитки, всичко това впоследствие може да доведе до разрушаване на емайла.

Защо започват да се чупят зъбите - ето какви са причините

Редки посещения при зъболекаря

Също така причина за появата на кариес може да бъде късното посещение при зъболекаря и несистемното наблюдение от страна на лекаря. Рутинните прегледи дават възможност да се идентифицират причинителите на етапа на все още неоформен кариес, което ви позволява да коригирате домашните грижи и да лекувате с неинвазивни методи на лечение, т.е. без пробиване.

Заболявания на тялото

И хората с общи соматични заболявания, като захарен диабет, заболявания на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези, трябва да посещават зъболекаря още по-често за наблюдение и корекция. Тези заболявания водят до заболявания на околните зъбни тъкани, прогресивна загуба на костна маса и възпаление на венците.

За да предотвратите появата на кариес, е необходимо да спазвате правилата за хигиена и да се вслушвате в препоръките на зъболекаря. Това ще ви предпази от нежелани последствия и ще ви помогне да запазите красивата си усмивка, времето и финансовите средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Добавете този зеленчук към салатата си и няма да се познаете в огледалото

Вкусът на метал в устата и още 8 признака на ниска киселинност на стомашния сок

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com