Здравословни факти, които не знаехте за черния чай

2331
Здравословни факти, които не знаехте за черния чай
Снимка: congerdesign / Pixabay

Горещ или студен, ароматизиран или оригинален, черният чай е един от най-популярните сортове чай на земята. След като произхожда от Китай през 17 век, черният чай става обичан по целия свят, когато е пренесен в Европа през 18 век. Достъпен, успокояващ и вкусен, черният чай е богат на ползи за здравето и колкото и да ви харесва, пиенето на една до две чаши черен чай всеки ден може да ви помогне да избегнете хронични заболявания, да живеете по-дълго и да подобрите способността си да се фокусирате.

1. Допринася за здравето на сърцето

Черният чай съдържа теафлавини, които могат да помогнат за намаляване на холестерола в кръвта, и флавоноиди, антиоксиданти с репутация за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Пиенето на черен чай също може да помогне за понижаване на кръвното ви налягане.

2. Може да намали риска от инсулт

Инсултите обикновено са резултат от запушване на кръвоносните съдове в мозъка и често са фатални. Пиенето на две чаши черен чай дневно може да помогне за намаляване на риска от инсулт.

Тази напитка може да помогне за контролиране на кръвната захар и да намали риска от диабет

3. Помага в борбата със свободните радикали

Антиоксидантите, открити в черния чай, са полезни за защитата на тялото срещу щетите, причинени от свободните радикали. Свободните радикали навлизат в тялото чрез околната среда и причиняват увреждане на клетките, което води до възпаление, наред с други състояния.

4. Намалява нивата на кръвната захар

Консумацията на неподсладен черен чай може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар, подпомагайки естествената способност на тялото ви да управлява захарта. Освен това пиенето на черен чай веднага след хранене също може да подобри нивата на кръвната захар.

5. Насърчава по-добър фокус

Черният чай съдържа кофеин, както и L-теанин, аминокиселина, която помага за подобряване на фокуса. Комбинацията от двете може да подобри енергийните нива и когнитивните резултати.

6. Намалява риска от смърт

Като цяло хората, които пият поне две чаши черен чай на ден, имат намален риск от смърт (независимо от причината) в сравнение с тези, които не го правят. Тези, които пият черен чай всеки ден, също изпитват намален риск от сърдечни заболявания и инсулт.

7. Намалява риска от някои видове рак

Проучванията показват, че полифенолите, открити в черния чай, могат да помогнат в борбата с някои видове рак, включително някои видове рак на кожата и рак на устната кухина. Изследванията също така показват, че черният чай може да помогне за намаляване на риска от рак на гърдата, рак на белия дроб и рак на щитовидната жлеза.

Бял, червен или зелен: При какви заболявания помагат различните видове чай?

8. Допринася за здравето на червата

Смята се, че полифенолите, съдържащи се в черния чай, насърчават здравето на червата, като насърчават растежа на добри бактерии. Антимикробните свойства на черния чай също могат да помогнат за предпазване от вредни вещества в червата и да помогнат за възстановяване на лигавицата на храносмилателния тракт.

9. Подобрява кожата и косата

Черният чай съдържа редица танини, полифеноли и антиоксиданти, които работят заедно, за да не само лекуват кожата, но намаляват подпухналостта и минимизират петната. Освен това пиенето на черен чай може да помогне за насърчаване на растежа на косата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 7 май /валутен калкулатор/

Кои чайове помагат за справяне с подутия корем

Кои чайове ще ви помогнат при преяждане

Кои храни помагат при преяждане със сладко

Как да не преяждаме по празниците - следвайте тези съвети

Как да разчитаме резултатите от кръвен тест и какво означават стойностите му

Какво можете да ядете при язва, гастрит и други стомашни проблеми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com