Знаете ли кой алкохол не дразни стомаха?

39488
Знаете ли кой алкохол не дразни стомаха?
Снимка: iStock

Употребата на алкохолни напитки има изключително отрицателен ефект въобще върху цялостния стомашно-чревен тракт. Особено е опасен алкохолът за хора, страдащи от гастрит или пептична язва, защото пиенето причинява изостряне на тези заболявания и провокира рязко влошаване на симптомите.

При изостряне на гастрита трябва да се изоставят каквито и да било алкохолни напитки. Обаче, ако пациентът е преминал пълно лечение и гастритът е в ремисия (отслабване на симптомите), той може да си позволи да пие в малки количества определени алкохолни напитки. В същото време е важно стриктно да се следи качеството на алкохола, изпитите дози и комбинацията от пиене с добра храна (мезе). Нискокачествените алкохолни напитки от рода на бира или коктейли, са строго противопоказни, тъй като водят до нарушаване на микрофлората и интоксикация поради входящите консерванти и други химични съединения.

Бира при гастрит.

От една страна, бирата е противопоказна за хора с гастрит, ако заболяването е придружено от повишена киселинност на стомашния сок, понеже тази напитка стимулира производството на храносмилателен сок и концентрацията на киселина в него. Но от друга страна е доказано, че тя може да предпази от инфекция с Helicobacter pylori, тъй като съдържа антибактериален компонент. Повечето учени са съгласни, че пиенето на малко количество висококачествена нефилтрирана бира е възможно от време на време само за пациенти с гастрит в ремисия. Проблемът е, че е почти невъзможно да се намери такъв продукт, който да не съдържа консерванти и други много опасни за стомаха съединения, които причиняват бирен гастрит и други сериозни усложнения.

Можем ли да ядем ДИНЯ, ако страдаме от ГАСТРИТ?

Вино при гастрит.

Доброто вино е най-безвредният алкохол за стомаха, който може да окаже позитивен ефект върху лигавицата и да предпази храносмилането от инфекция. Но само ако дозата не надвишава 200 милилитра на ден. Ако се злоупотребява с виното, то има крайно негативен ефект върху храносмилането и стимулира развитието на стомашни заболявания.

Водка при гастрит.

В стадия на ремисия с гастрит, пациентът може да пие от 100 до 200 грама водка - но само, ако е невъзможно да откаже да пие. В никакъв случай не бива да пиете тази напитка често, понеже съдържа голям процент етанол, който разяжда защитната мембрана и води до дразнене на стените на стомаха.

Уиски при гастрит.

Уискито е силна алкохолна напитка с много различни прибавки, които влияят лошо върху стомашно-чревния тракт. Именно затова при гастрит е по-добре изобщо да откажете употребата на уиски или мартини, като предпочетете добро червено вино или чаша висококачествена водка, но само в най-редки случаи.

Коняк при гастрит.

В стадия на ремисия на гастрит, може да се консумират не повече от 100 грама коняк веднъж месечно. По-честият прием на тази напитка ще доведе до бързо развитие на болестта и възможни сериозни последици.

Диета при гастрит - основни правила

Безалкохолна бира при гастрит.

Безалкохолната бира е напълно изкуствена напитка, която се овкусява с помощта на химикали, газове и консерванти. Такава напитка представлява истинска бомба за стомаха, причинява дразнене и възпаление, така че употребата й при гастрит е противопоказна.

Съществува ли безопасен алкохол за стомаха?

Етанолът е отрова за стомаха и цялата храносмилателна система, затова е безсмислено да се говори за безопасни видове алкохолни напитки. Но ако има ситуации, при които е невъзможно да се откаже алкохол - тогава е добре да спазвате следните препоръки:

- пийте само качествен алкохол;

- опитайте се да се придържате към минимални дози;

- пийте алкохолни напитки само с добра храна за замезване.

Категорично е забранено да се консумира алкохол на празен стомах, ако са налице заболявания на стомашно-чревния тракт казва д-р Даниелсон Димбар.

Внимание! Статията е само информативна и не може да служи за самолечение. Съветвайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com