Диета при гастрит - основни правила

27585
Диета при гастрит - основни правила
Снимка: Pixabay

В съвременната епоха на високите скорости, вместо да се храним по всички правила, ние буквално поглъщаме храната докато все бързаме или се движим. Това, често води до различни заболявания на стомашно-чревния тракт. В днешно време, едно такова заболяване се казва гастрит и се превърна в спътник на мнозина.

Не се отчайвайте, дори вече да имате гастрит! Ако страдате от проблеми, свързани с проблемната работа на стомаха е добре да обърнете внимание на самата диета при гастрит. Такава се разпорежда така:

Основни принципи на диета за гастрит

За да осигурят подкрепа на храносмилателната система и да й позволят да се възстанови от заболяване, диетолозите препоръчват да се осигури подходяща термична обработка на храната (риба, месо или зеленчуци на пара, и т.н.), като се избягва прекомерно гореща и студена храна.

Интересното е, че дори древните индийски йоги са се придържали към правилото, че консумираната храна трябва да има средна температура. Това ще спести на тялото излишната загуба на енергия, а също и ще предпази от изгаряния.

Фракционно хранене за диета с гастрит

Храните, които са полезни, ако страдате от ГАСТРИТ

Терминът гастрит се отнася до всяко състояние, което включва възпаление на стомашната лигавица. Яденето на определени храни и избягване...

На първо място, трябва да намалите количеството консумирана сол. Заради обилното й съдържание в тялото се появяват отоци и се задържат течности, а стомашната лигавица се дразни. Забравете за обилните закуски, обеди и вечери: яжте малки порции, 4 до 7 пъти на ден. Дневният прием на калории в диета, трябва да е 2500-3000 калории.

Диета за гастрит позволени ястия

Диетата трябва да включва голям брой различни здравословни супи. Такава храна е препоръчана предимно за страдащи със стомашни заболявания. Супи на базата на зеленчуков и пилешки бульон с добавка на зърнени храни, тестени изделия, различни дресинги. Те се оказват много полезни - диетата за гастрит трябва да включва много зеленчуци и билки. Полезно е към такива супи да добавите заквасена сметана, яйце, зеленолистни.

Втората част от диета при гастрит препоръчва да замените обикновения хляб с бисквити, които да се хвърлят в сварената супа (крутони). И от месни продукти е по-добре да изберете нискомаслени сортове - пуешко или пилешко. Приготвено във фурна или задушено телешко също ще е добре за трапезата. Понякога може да се поглезите с нискомаслени сортове риба или рибни кюфтета (котлети) с диетичен сос.

Използвайте млякото като лекарство

Яжте това, за да облекчите ГАСТРИТА

Гастритът е едно от най-неприятните заболявания, които могат да ни споходят. Проблемите със стомаха успяват да ни създадат дискомфорт п...

Различни продукти на млечна основа (извара, кефир и нискомаслена заквасена сметана, мляко, кисели млека) ще помогнат за поддържането на здравия стомах. И ако вече не искате да гледате такава храна, която често се предписва предимно при гастрит, препоръчваме да разнообразите трапезата си с вкусни чийзкейкове. Може да направите омлет от мляко и яйца и да готвите зърнени храни в мляко вместо вода. Диетата за гастрит може да е не само здравословна, но и вкусна.

Диета за гастрит: какво да избягваме

За да разтоварите стомаха, премахнете от диетата ръжения хляб, бутер тестото, мазните меса като свинско, както и всякакви храни, за които хората водят здравословен начин на живот, могат само да мечтаят.

Диетата при гастрит не съветва консумацията на зелето. Поради прекалено „активния“ му ефект над стомаха, то само обостря гастрита. Не се препоръчват гъби, зеленчуци като лук, спанак, краставици, сладка сода и кафе.

ИЗТОЧНИК! Статията не е медицински съвет - при сериозни проблеми, обърнете се към лекар

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

За какво са полезни ягодите

Защита срещу магнитните бури - Тези малки хитрости ще ви послужат за съюзник срещу тях

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за костите

Лекар разкри защо тоалетната хартия е опасна

Лекар разкри какво ще се случи с тялото ви 1 седмица след отказ от захарта

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com