Знаете ли колко грама белтък има в едно яйце?

28723
Знаете ли колко грама белтък има в едно яйце?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Яйченият белтък получи световна слава, щом преди време започнаха да го използват в големи количества професионални бодибилдъри (културисти) – тогава, когато добавки от типа на суроватков протеин и казеин, да не говорим за други специални препарати, не можеха да бъдат намерени в продажба. А въпреки противоречивите хипотези относно консумацията на яйца, последните изследвания твърдят, че яйченият холестерол не е вреден.

Ето какво обяснява диетоложката д-р Патрисия Лейте

Средно в едно кокоше яйце има 33 грама белтък. Сред протеините (белтъчините) в него се откроява добре познатият на бодибилдърите албумин. Около 55% от протеините в яйчения белтък се дължат именно на албумина. Той представлява протеин с висока биологична стойност – с други думи, усвоява се от организма много добре и затова играе ключова роля във възстановяването на мускулните влакна.

Яжте по 2 твърдо сварени яйца на ден и вижте какво ще се случи с тялото ви

Ползите от яйчения белтък

Яйчените белтъци са достъпен източник на протеини с ниска степен на мазнини в съдържанието. Освен че ги консумират хора, практикуващи усилена физическа активност и желаещи да увеличат своята мускулна маса, ползи от яйчените белтъци има още за състоянието и изгледа на кожата, а също и за спазващите диети с цел отслабване.

1. Улеснява формирането на повече мускулна маса

Това определено е най-известното качество на яйчения белтък. Освен това протеините в него осигуряват необходимите за организма аминокиселини. Например, левцинът е верижно-разклонена аминокиселина, която минимализира негативните ефекти от натоварванията върху мускулите. Затова консумирането на яйчен белтък в периоди след физическа активност отслабва ефектите на катаболизма (разграждането) на протеините и активизира формирането на нови мускулни клетки. Поради това е правомерно твърдението, че яйченият белтък помага за възстановяване, поддържане и нарастване на мускулната маса.

Лекар каза кои хора НИКОГА не трябва да ядат яйца

2. Помага при отслабване

Осигурявайки добро количество протеини без почти никакви мазнини, яйченият белтък се превръща в отличен съюзник при отслабване. Причината е, че високата степен на протеин повишава усещането за ситост и води до по-ниска консумация на калории при хранене, а също и през целия ден.

Белтъците на яйцата съдържат също, както споменахме вече, левцин – а той подпомага изграждането на маса от чиста мускулна тъкан. Друга, не чак толкова позната, функция на левцина е термогенният ефект – иначе казано, изгаряне на мазнините.

3. Спомага за сърдечното здраве

Диетите на протеинова основа смъкват степента на рисковете от сърдечно-съдови неприятности, защото проучванията сочат положително влияние върху повишаването на степента на добрия холестерол и намаляване индекса на телесната маса.

По колко яйца могат да се ядат на ден - всеки трябва да знае това

4. Подобрява състоянието на кожата

В допълнение към възстановяването на мускулите, аминокиселините от яйчения белтък се използват и при образуването на колаген. И понеже колагеновите количества започват да намалява значително след 30-годишна възраст, консумацията на повече яйчен белтък може да улесни поддържането на по-стегната кожа и да предотврати нежеланото отпускане. За онези дами, които не се задоволяват само с консумацията на яйчен белтък, съществува възможността да си правят подмладяваща маска. Просто разбийте малко лимонов сок с един или два белтъка в миксер и нанесете тази смес по кожата си. Останете така 15 минути, сетне изплакнете добре съответния участък.

Идеално количество?

Не съществува конкретно „идеално“ количество за получаване на ползите от яйчен белтък. Нужно е да се вземат предвид обстоятелства като ниво на активност, диета, възраст, пол преди да започнете да ядете ежедневно много яйчен белтък. Някои специалисти-диетолози препоръчват дневно за жените по 1 грам протеин на килограм телесно тегло и 1.5 до 2 грама за мъжете.

Ала е добре да помните, че прекомерните количества протеин може да навредят на бъбреците и да доведат до редица здравословни усложнения. Затова ползите от яйчния белтък, без да застрашавате здравето си, се заключават най-вече в думата „умереност“.

Внимание! Статията е само за информация. Проконсултирайте се със специалист-диетолог!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Как да се държим с хипохондрик, така че да му помогнем?

Първа помощ при високо кръвно: Ето какво трябва да се направи

Как числата могат да съсипят живота ви?

8 уникални предимства на витамин Е

9 заболявания, които водят до умора и сънливост

7 тихи признака, че имате дефицит на желязо

Когато стресът ви удари в тялото: 15 неподозирани симптоми

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

Опасни симптоми: болка в ушите и главоболие - какво да правим

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com