Цигани се опитаха да спрат събарянето на опасни къщи във Варна

17602
Цигани се опитаха да спрат събарянето на опасни къщи във Варна
Снимка: БГНЕС

Цигани се опитаха да попречат на събарянето на опасните общински къщи на ул. „Капитан Райчо“ във варненския квартал „Максуда“. Първоначално на мястото се бяха събрали около 30 души, които се нахвърлиха с обиди върху журналистите, като се опитаха да ги изгонят и да им забранят да снимат.

Лидерът на движение „Обновление“ Ридван Сали заплаши с протест. Той твърдеше, че има разрешение от общината, но не пожела да го покаже на журналистите. След като полицията се опита да отцепи района, се стигна до спречкване между Сали и органите на реда.

Портних: Продължава евакуацията на къщи в "Аспарухово"

Продължава евакуацията на хора, които обитава къщи с конструктивни нарушения и постройки, които се намират в новообразувалите се свлачи...

Междувременно циганите се опитаха да блокират движението по ул.“Капитан Райчо“. Това наложи да бъдат извикани допълнителни полицейски сили. В крайна сметка събарянето на опасните къщи започна, информира Дарик радио.

В понеделник техника срути първите 4 от 8-те общински къщи, предивдени за събаряне в квартал „Младост“. Само в първата от тях на ул. "Страцин" №15 живеят 20 роми.

Във въпросните къщи има самонастанили се граждани. Сградите са освидетелствани като опасни и са били отчуждени в периода 1988 - 1990 г. с цел да бъдат реализирани градоустройствени мероприятия.

На 4 юли бяха връчени седем заповеди за изземване на общински имоти (в тях от години има самонастанили се граждани), а впоследствие и още една заповед.Къщите се намират на ул. "Страцин" №15, ул. "Кап. Райчо" № 100, №102, №102 А, №127, №127 А, ул. "Бяла черква" №11 и ул. "Черешово топче" №12. На тези адреси през годините има регистрирани общо 77 души. Бившите собственици на къщите са били обезщетени с апартаменти в съседни сгради, припомня агенция "Черно море".

Евакуират 68 къщи в кв. Аспарухово във Варна

Започнала е евакуация на семейства от бедстващия район Аспарухово във Варна. Това каза за Радио „Фокус” – Варна кметъ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com