ДАНС разпитва запасни офицери за полицейските блокади

5177
ДАНС разпитва запасни офицери за полицейските блокади
Снимка: БГНЕС

Десетки членове на воински съюз "Васил Левски” и БНД "Шипка” са били задържани и разпитвани от служители на ДАНС през последните дни във връзка с полицейските протести, довели до незаконни блокади. Това съобщи за Topnovini.bg Красимир Симеонов от воински съюз "Васил Левски”. Миналата събота, 7 ноември, са били арестувани 10 души в цялата страна, а в следващите дни атаката срещу двете организации е продължила.

Засега във Варна няма официално задържани. Има привиквани и разпитвани неофициално, уточни Симеонов. На хората, които са основно бивши служители на МВР и офицери от запаса и резерва, е бил задаван основно въпросът какво целят с подкрепата си на полицейските протести, дали не са били провокатори на незаконни действия по време на демонстрациите и дали не са имали намерение да се въоръжават.

Служителите на реда протестират в цялата страна вече трети ден

Бунтът на униформените не стихва. Те заявяват, че са мотивирани да отстояват своите интереси до последно, предава БГНЕС. Трета вечер с...

"Властта се стреми да ни противопостави”, е мнението на Красимир Симеонов относно случващото се през последните дни. На въпрос как си обяснява публичните изказвания на някои полицейски синдикални лидери, замесили военните в незаконните блокади, той заяви: "Не мога да коментирам подобни изказвания”.

"Ако се разбие полицията, няма кой да подкрепи народа. След като нямаме армия, знаете какво следва”, подчерта Симеонов. Той е категоричен, че единствената цел, с която от ВС "Васил Левски” и БНД "Шипка” са обявили официалната си подкрепа към исканията на служителите на МВР, е правото им на достоен труд.

Във връзка с последните събития от двете организации съобщиха, че организират извънредна среща, на която ще бъдат поставени актуални въпроси относно масовите арести на техни членове и симпатизанти.

По време на първия полицейски протест във Варна, когато бе блокиран Аспаруховият мост, екипът на Topnovini.bg засече действащи служители на ОДПБЗН и на ГПУ-Варна. От Областната дирекция на МВР отказаха да отговорят на въпроса дали са идентифицирали техни служители в незаконните блокади, както разпореди вътрешният министър Румяна Бъчварова. Като довод да не отговори говорителката на варненската полиция Ивана Милева изтъкна обстоятелството, че нареждането на вътрешния министър е изтекло нерегламентирано в публичното пространство.

Има индикации за сплашване на служители на МВР заради протестите

"Има индикации, че се започва гонене и сплашване на служители на МВР заради протестите". Това каза в предаването „Лице в лице&rdq...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com