Янко Мустаков – кметът, който допринася с голям размах за просперитета на Варна

5669
Янко Мустаков – кметът, който допринася с голям размах за просперитета на Варна
Снимка: Община Варна

Янко Мустаков е един от градоначалниците на Варна, който допринася много за града и остава в историята.

Той е роден на 18 октомври 1891г. в Добрич. Средното си образование записва във Варна. През 1923 година успешно завършва строително инженерство в Грац. По-късно Янко Мустаков е ръководител на строителни обекти в градовете София, Шумен и Варна. Малко след това го назначават за директор на новостроящия се "Голям водопровод Батовата - Варна".

Той застава начело на град Варна за близо осем години от 1935 до 1943 година. Янко Мустаков се изявява като изключително творческа личност с подчертани организаторски качества. Смята се, че неговата голяма любов към града, както и желанието му за работа и развитие, са причината морската ни столица да претърпи голяма положителна промяна. Много неща се случват по време на управлението на Янко Мустаков. Промени, които са от изключително значение за развитието на града и в следващите години. По негово време се обновява и разширява Морската градина, като по идея на кмета през 1938-1939 г. се изгражда новият й входен портал по проект на арх. Георги Попов. Откриват се градски автолинии, довършва се строежа на водопровода Батовата, първите улици вече се асфалтират, строят се и много красиви сгради.

Нещо много важно се случва в годините на неговото управление - изработва се новият градоустройствен план на Варна. Освен това Янко Мустаков продължава работата на своите предшественици по благоустрояването на околностите на Варна и курорта "Св.Константин и Елена". Варна започва все по-добре да се рекламира в страната и чужбина, като курортен обект за привличане на туристи. Във връзка с това от общинския бюджет се заделя нужните средства. Общината оказва материална помощ на ежегодно провежданите Промишлена изложба и Селско-стопански и културен събор в града.

През 1936г. със специален закон варненската промишлена изложба се утвърждава за единствената международна в България и същата година е приета за член на Съюза на международните панаири в гр.Милано Италия. През същата година е приключен и строежът на водопровода "Батовата-Варна", благодарение на който дебита на водата се увеличава от 40 на 90 литра в секунда. Благодарение на кмета на морската столица, започва строеж на изключително модерна градска кланица, даваща възможност за редовен хигиенен и здравен контрол. Официалното й откриване е през 1939г., заедно с още един важен обект - клапанен подвижен мост с железопътна линия над морския канал.

По време на управлението на Янко Мустаков се откриват и първите четири градски автолинии. През 1941г. се полага основния камък на новата термична електрическа централа. Освен всичко това, трябва да се отбележи и големия принос на Янко Мустаков в областта на културата и просветата. С прочувствени слова през 1938 година кметът открива поредните музикални тържества във Варна: "Развитието на изкуството е било винаги мерило за мощта и величието на един народ..".

През 1943г. Янко Мустаков напуска Варна със семейството си и се установява в Самоков. По-късно заминава за София. След тежко боледуване кметът, който ще се помни вечно, почива на 26 декември 1955г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com