Жп линията Русе-Варна е привлякла международен интерес

10410
Жп линията Русе-Варна е привлякла международен интерес
Снимка: БГНЕС

Френска фирма и турско-китайски консорциум проявяват интерес към ж. п.-линията "Русе-Варна". Това каза в Русе в отговор на журналистически въпрос министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.

Ж.п. линията еопределена като приоритетен обект в програмата за следващия програмен период. По думите на министъра към ж.п. връзката има много сериозен интерес от инвеститори, които са подали вече писма в Министерския съвет, информира БТА.

Македонският външен министър вижда жп линия София - Скопие до 4 години

Знаем, че подписването на договор за добросъседство с България е условие да получим дата за преговори с Европейския съюз. Но не сме с...

Един от тях била френската фирма Bollore. "Тя е заявила с писмо до министър-председателя Пламен Орешарски своя интерес за концесиoниране на пристанищата във Варна и в Русе, а също и за ж. п. линията "Русе-Варна". Има интерес и от турско-китайски консорциум, който се интересува от същия пакет", обясни Папазов.

Проектът е разделен на два лота на обща индикативна стойност около 305 млн. евро, информира НК "Железопътна инфраструктура".

„С реализацията на проекта ще се възстановят параметрите на линията като целта е развитието й като товарен коридор между дунавското пристанище в Русе и черноморското във Варна“, каза министър Папазов. По думите му, в момента линията е в лошо техническо състояние и не позволява високи скорости на движение.

 

НКЖИ готви скоростен влак между Русе и Варна

Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще обяви през втората половина на годината търг за реконструкцията на жп линията Рус...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com