Кметът на Провадия: От 30-те млн. за болници очакваме 300 000 лева, но проблемът е и кадрови

11665
Кметът на Провадия: От 30-те млн. за болници очакваме 300 000 лева, но проблемът е и кадрови
Снимка: Община Провадия

Филчо Филев е кмет на община Провадия от 2011 година. Завършил е „Автоматизация на производството” във ВМЕИ Варна, „Счетоводство и контрол” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Бил е заместник-кмет на община Провадия в периода 1999 - 2007 г. и общински съветник от 2007 г. до 2011 г.   

Г-н Филев, за тази година е анонсирано отдаването на концесия за добив на минерална вода от находище "Провадия" за срок от 35 години. Стартирана ли е вече процедурата?

Изпратили сме необходимата информация в Министерския съвет, защото процедурата е свързана с една наредба, която предстои да излезе. По всяка вероятност ще се проведе от ведомство, контролирано от държавата. Ние сме взели всички решения, които по закон следва Общинският съвет да вземе. Последната информация, която получихме като изискване от едно от министерствата, е около минералния извор да бъде учредена санитарно-охранителна зона. Това не е проблем, докладът е готов и е на разположение на Общинския съвет. Основното е, че се чака една наредба.

Концесията е общинска, защо министерство ще я отдава?

Защото така е записано в закона. Водата е изключително държавна собственост и е предоставена за ползване от община Провадия. Общинският съвет взема решения за отдаване на концесия. Включва се в програмата на държавата за концесиите и съответно ведомството, което отговаря за това, провежда процедурата.

По отношение на солените минерални бани - доколко зависи от общината да ги възстанови или е свършило вече?

Минералните бани в община Провадия са съществували в определен вариант. Вода от минералния извор, за който говорихме преди малко - Ерека, по трасе около 2,5 км е отвеждано до мястото, където са се намирали минералните бани. Съответно, от солното находище на 5 км се е довеждала по тръба солената вода. Солената и минералната вода са се смесвали, подгрявали са се до температура, близка до тази на човешкото тяло, за да има лечебен ефект. Със студена вода не може да бъде лекуван човек. От минералния извор водата е с температура около 22 градуса, а от солното находище е 14-15 градуса. За да има лечебен ефект, водата е подгрявана.

Минералните бани докъм 1995 г. са били администрирани от общината. Впоследствие областният управител на Варна Добрин Митев ги одържавява, разграбиха се водопроводи и помпени станции. Някъде в началото на този век бяха върнати на общината. Тя направи смесено търговско дружество с 34% собственост на общината. Идеята е била общината да предостави земята и сградите, а частният инвеститор да осигури средствата за тези 7,5 километра водопровод, за изграждане на помпени станции и т.н. Съответно като се направиха сметките, се оказа много нерентабилно, че ще трябва да се вложат много средства за ежедневно подгряване на водата. Банките са отказват кредитиране и впоследствие фирмата е ликвидирана. В един момент общината решава да продаде имота, но продава само сградния фонд - 8 декара. В същия момент държавата взема или одържавява всички минерални извори в страната. И този, който беше собственик на имота, нямаше достъп до минералната вода. Процедури, процедури, процедури за осигуряване на минерална вода и се стигна се дотам имотът да бъде обявен за публична продан. Принципно 2 литра в секунда е дебита на извора. Сегашното решение на Общинския съвет е от тях 1,2 литра да се ползват за бутилиране, тъй като водата отговаря за питейни нужди, а останалите 800 милилитра - за балнеолечение, ако се появи кандидат, склонен да инвестира. Това е и предложението ни за обявяване на концесия - да се раздели водата за лечение и за бутилиране.

Мислите ли, че скоро ще се намери концесионер, тъй като в Концесионния регистър е заложена като дейност процедурата за тази година?

Първо трябва да излезе наредбата, после да започне процедурата. Което е задължение на общината, е свършено. Имаме писмо, в което ни е указано да предоставим земя за санитарно-охранителна зона, около 200 квадрата. Направили сме го.

Съмнения за африканска чума в провадийско село

По сигнал за съмнение за Африканска чума по свинете, Българската агенция по безопасност на храните взе проби от заден двор в провадийск...

Финансово общината стои добре. Имате проблем само със събираемостта на данъците. На некоректни платци ли се дължи или са бедни хората?

Имам пред мен данните за събираемостта по отношение на местните данъци - данък МПС и данък недвижими имоти. Те са почти същите като миналата година. Ситуацията е такава, че част от нашето неселение е извън страната и плащат като се върнат или пък изчакват да минат пет години, за да изтече давностният срок. Когато имат някаква нужда от услуга в общината или решат да се разпореждат с имота, тогава плащат наведнъж.

Инфраструктурните проекти, които реализирате в момента?

По ОП "Региони в растеж" приключваме мерките за енергийна ефективност на сградата на общината, ремонт на бившия Обединен детски комплекс. Приключиха ремонтите на читалище "Алеко Константинов", пожарната и Сапаревата къща. Девет блока бяха санирани. Имаме договор за изграждане на водопровод по 4 улици за около 300 хиляди лева, съответно договор за асфалтиране на същите улици, финансиран от ДФ "Земеделие" на стойност 1,5 млн. лв. Процедурата за съжаление се обжалва в КЗК. Със собствените ни приходи ще извършим ремонт на уличната мрежа селата и града на обща стойност около 500 000 лева, както и ремонт на тротоари. Общинската ни пътна мрежа е 100 километра и ще изберем участъци, които да ремонтираме.

Общинската болница как се справя финансово?

Борисов край Провадия: Хората да карат безаварийно, да не тестват новия път с високи скорости

С този път за близо 18 млн. лв. ще се облекчи движението, ще бъде по-комфортно и по-бързо, отбеляза премиерът Бойко Борисов на откриван...

Общинският съвет ежегодно гласува подпомагане. Гласували сме и кредит за болницата, за да си платят задълженията. Кредитът е около 150 000 лева. От гласуваните в МС 30 млн. лв. за областните и общинските болници нашата болница очаква 300 000 лева. Смятам, че тази година болницата ще се справи финансово. Проблемът е не само финансов, а и кадрови, защото може да се осигурят средства, но в един момент няма да има персонал. Само четирима лекари не са пенсионери от 27. Средният медицински персонал 25-30% не са пенсионери. 

Болницата няма просрочия, нали?

Нямат. Задълженията на нашата болница са едни от най-ниските в сред останалите общински в страната. Варират между 300 и 400 хиляди лева.

В две последователни години - 2016 и 2017, Агенцията за държавен финансов контрол Ви е съставила съответно 10 и за 34 акта. Какво става впоследствие с тях?

Обжалвал съм ги всичките. Ситуацията е следната. От 34 акта в Районния съд на Провадия 32 бяха потвърдени, 2 бяха отменени. Всичките 32 потвърдени Административният съд във Варна ги отмени, върна ги за повторно разглеждане. Бяха преразпределени във всички съдилища в Североизточна България. Окончателно, по памет 30-31 дела са приключили на всички инстанции. От тях 23-24 съм спечелил. Като приключат всичките, аз ще дам подробна информация, сега не желая да говоря за това.

Земетресение бе регистрирано край Провадия

Земетресение с магнитуд 3,2 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на България близо до Провадия, предаде БГНЕС. Земният т...

Кога очаквате да приключат всички дела?

Има още 3-4 по различни съдилища. Предполагам до месец и половина ще приключат всички.

А защо са разхвърляни по съдилищата, не са ли подсъдни на един и същ съд?

Защото Административният съд ги отмени и ги върна за ново разглеждане от друг състав на Провадийския районен съд. И понеже 33 от тези 34 акта бяха гледани от председателя на Районния съд, другите съдии си направиха отвод. Поради това ги разпределиха по другите съдилища.

Интервю на Анита Чолакова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Варненски съд отхвърли жалбата на отстранения кмет на район „Приморски“

Дете е с хематом, пропадна в шахта във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com