Морската градина не е зелена площ според общинските власти във Варна

3189
Морската градина не е зелена площ според общинските власти във Варна
Снимка: facebook

Морската градина не е зелена площ - или поне не според общинските власти във Варна. Емблематичният символ на морската ни столица не влезе в регистъра на озеленените площи, който беше представен от Община Варна.

Документът съдържа информация за всеки вид дърво и храст по улиците на града, както и за всяка общинска градинка. Авторите на проекта обясниха, че пропускът се дължи на различните форми на собственост там. Именно те станаха причина за ожесточени спорове преди местните избори и бяха сочени като причина да не може да се забрани изцяло движението на автомобили в Морската градина. Изтъкнаха се и геодезически причини, информира "Сега".

Екомобил следи за реда в Морската градина на Бургас

Инспекторите от отдел „Управление при кризи, обществен ред и сигурност” (УКОРС) към Община Бургас вече ще следят за нередно...

Законът за устройството на територията изисква всяка община да разполага с такъв регистър, но голяма част от тях засега не го изпълняват. Изготвянето на регистъра във Варна отне няколко години, като различни части от него бяха качвани на сайта на общината. От интернет страницата е видно, че заснемането е осъществено през 2014 г. и не е актуализирано. Общината пое ангажимент да осъвременява данните. Най-големият проблем обаче е, че регистърът не поражда автоматично забрани. "Той е помощен инструмент, а не законодателен", обясни лаконично главният архитект на Варна Виктор Бузев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com