Откриха 27-ото издание на Международния балетен конкурс Варна

2066
Откриха 27-ото издание на Международния балетен конкурс Варна
Снимка: БГНЕС

С едноминутно мълчание в памет на жертвите от терористичния акт в Ница се откри 27-ото издание на Международния балетен конкурс Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС в морската столица.

Начало на надпреварата даде вицепрезидентът на България Маргарита Попова. Огънят на Балетната Олимпиада бе запален по традиция от най-младите участници в конкурса. Тази година това са 15-годишната Ниса Едже Бергсан (Nisa Ece Bergsan) - от Турция и 16-годишният Джун Масуда (Jun Masuda) от Япония.155 кандидати от 35 страни са официално записани за конкурса, претенденти за наградите са 51 млади артисти в категория „младша възраст“ и 104 в „старша възраст“. Конкурсът във Варна е създаден през 1964 г. и е първото в света професионално международно балетно състезание. От 1992 г. конкурсът се организира от фондация “Международен балетен конкурс Варна”, Община Варна е съорганизатор. Форумът се провежда с подкрепата на Министерството на културата на Република България. Патрон на 27-ото издание е вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова. Балетната Олимпиада е под патронажа на UNESCO и генералния директор на световната организация Ирина Бокова. 155 кандидати от 35 страни за официално записани за конкурса, претенденти за наградите са 51 млади артисти в категория „младша възраст“ и 104 в „старша възраст“.

Попова: Не ни трябват политици, които да говорят за патриотизъм с голи клишета

Не ни трябват политици, държавници, които да говорят за родолюбие и за патриотизъм с голи приказки и клишета. Трябва с думи и действия ...

В конкурса ще се включат състезатели от руската, френската и кубинската школа, както и танцьори от Аржентина, Бразилия, Мексико, Южна Африка, Чехия, Китай, Корея, Япония, Италия, Румъния, Турция, Сърбия, Словения, Испания, Великобритания, Белгия, Финландия. 15 участници ще се състезават от името на България, като 7 от тях са чужденци. Състезателите ще се борят за званието „лауреат на Международния балетен конкурс – Варна“, отличия и медали и множество допълнителни награди. За трети път ще бъде присъдена Специалната награда за най-талантлив млад артист на името на Маестро Емил Димитров – създател и дългогодишен двигател на това изключително събитие в света на танца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com