Откриха африканска чума във ферма с 40 000 свине

4578
Откриха африканска чума във ферма с 40 000 свине
Снимка: Getty Images/Guliver

Четири нови огнища на Африканска чума по свинете (АЧС) констатира Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Положителните резултати от пробите са потвърдени днес от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, съобщиха ог пресцентъра на БАБХ.

Едно от тях е индустриална ферма в с. Брестак, общ. Вълчи дол, обл. Варна. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 39 656 свине.

Заради африканска чума тръгва умъртвяване на десетки хиляди прасета в Шуменско

От днес трябва да започне умъртвяването на 24 500 прасета заради чумата по свинете, появила се в свинекомплекса край Никола Козлево. Ве...

Пробите са изследвани като пасивен надзор въз основа на огнището в "Тетрахиб" АД, с. Никола Козлево, обл. Шумен. При откриването на огнището стана ясно, че дейност на обекта е угояване на свине.

БАБХ извършва проследяване на движението на животните от и към засегнатия животновъден обект за най-малко 35 дни, предхождащи датата на потвърждаване на заболяването на прасетата. Част от свинете в Никола Козлево са пристигнали от обекта в с. Брестак, което наложи да бъде забранено движението на животни от свинекомплекса и вземането на проби за АЧС.

Определена е трикилометрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Брестак и Генерал Киселово, общ. Вълчи дол, обл. Варна. Определена е и десеткилометрова наблюдавана зона.

Ново огнище е регистрирано в обект за отглеждане на източнобалкански свине в с. Веселиново, общ. Смядово, обл. Шумен. В обекта се отглеждат 125 прасета. Землищата на две села Веселиново и Александрово в община Смядово, обл. Шумен попадат в предпазната зона с радиус 3 км.

Гризачи са вероятната причина за африканска чума в шуменския свинекомплекс

Гризачи може да са внесли заразяването с Африканска чума на прасета от свинекомплекс в шуменско. "Ифнекцията може да е проникнала чрез ...

Друго огнище е констатирано във фамилна ферма тип "А" с. Гергини, общ. Габрово, обл. Габрово. Там се отглеждат 29 прасета. В трикилометровата предпазна зона влизат с. Гергини, с. Гарван, с. Пейовци, с. Николчовци, с. Рачевци, с. Поповци, с. Чавеи, с. Янковци, с. Милковци, с. Враниловци, с. Стоевци, с. Трънито и с. Пецовци, общ. Габрово, обл. Габрово.

От вируса на АЧС е засегнато и лично стопанство тип "заден двор" в с. Боров дол, общ. Твърдица, обл. Сливен. Огнището е потвърдено в резултат на подаден сигнал в ОДБХ Сливен за заболели два броя свине. Определени са 3 км предпазна зона, около огнището и 10 км наблюдавана зона.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички заразени и контактни свине в засегнатите обекти, при спазване на нормативните изисквания.

Потвърдено: Откриха ново огнище на африканска чума по свинете в Шуменско

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на Африканска чума по свинете в индустриална ферма в шуменското ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com