Персоналът във варненска болница не е получавал заплати от година

248
Персоналът във варненска болница не е получавал заплати от година

Персоналът на Тубдиспансера във Варна не е получавал заплати от една година.

Тази седмица обаче служителите ще получат накуп 4-5 месечни възнаграждения, тъй като е преведена субсидията от Министерството на здравеопазването. Това разкри управителят на специализирана болница за пневмо-фтизиатрични доц. д-р Христо Ганчев пред съветниците от общинската комисия „Собственост и стопанство”, информира "Дарик нюз".

Заради "огромен натиск" директорът на болницата във Враца подаде оставка

Директорът на врачанската МБАЛ „Христо Ботев“ е подал оставка, обяви самият той. Причината за това е огромния натиск оказв...

Част от които се обявиха за обявяване на здравното заведение в несъстоятелност, тъй като години наред е на загуба и се дофинансира от местния бюджет с различни суми.

Годишната издръжка на Тубдиспансера е около 1 млн. лв., като около 33 % е държавната субсидия. Болницата не получава пари по клинични пътеки, тъй като пациентите й са здравно неосигурени. През миналата година те са били около 200 души, като над 20 % от тях не са местни жители. Варненският тубдиспансер е единственият в Североизточна България и приема пациенти от целия регион.

„Субсидията ни е 335 000 лв., а другите 700 000 лв. са фокуси, комбинации и игри. Преди година имах един час разговор с министъра на здравеопазването, който повече не се е обадил. Единствената причина, поради която дадох съгласие на заема поста на управител, беше, за да спасим направлението „Туберкулоза”. В Шумен и Добрич го закриха, но болни има. Решението е Тубдиспансера да стане част от друга болница”, заяви д-р Ганчев.

Григор Григоров (независим) и Красен Иванов (Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски”) поискаха да стартира процедура по несъстоятелност.

Изписаха от болница пребития френски фотограф

Днес от болницата е бил изписан пребитият след конфликт на пътя френски фотограф Пиер Марсо, предаде bTV. В интервю за телевизията той ...

Трябва да вземем радикално решение и по този начин да покажем на Министерството на здравеопазването, че повече няма да плащаме задължения, които не касаят само Община Варна, а цяла Североизточна България. Министерството трябва да поеме своя ангажимент”, заяви Григоров.

„Министрите са запознати с казуса и го протакат. Ако спрем финансирането, ще накараме министерството да направи това, което трябва да се направи. Ако продължим да плащаме, можем да продължим да го правим още 8 години, докато се вземе решение. Никой няма да допусне да се закрие болницата, просто голямата тромава министерска машина трябва да се задвижи по-бързо, защото въпросите в България се решават, когато ножът опре до кокала”, допълни го Иванов.

В момента в Тубдиспансера са настанени 23 пациенти. Персоналът се състои от 32 души, а средната работка заплата е около 550 лева.

Здравното заведение има задължения към доставчици за повече от 300 000 лв.

Ваньо Шарков напуска Надзора на здравната каса заради пост в болницата в Бургас

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков е внесъл молба за освобождаване от задълженията му като представител на държа...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com