Разбиха група за кредитни измами, задържаха 4 души във Варна

7151
Разбиха група за кредитни измами, задържаха 4 души във Варна
Снимка: МВР

Във Варна е била проведена спецоперация на 7 октомври, при която е задържана организирана престъпна група. Става въпрос за трима мъже и една жена от областите Варна и Силистра, които са се занимавали с кредитни измами.

На 7 октомври във Варна е била проведена спецоперация, при която е задържана организирана престъпна група. Трима мъже и една жена са задържани във Варна и Силистра. Групата се е занимавала с престъпления срещу кредитната система, документни измами и пране на пари. Това съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов на брифинг. 
Схемата е била следната - чрез онлайн платформи на кредитни институции са правени заявки от лица, живеещи в чужбина. Използвани са техните данни и чрез тях са получавали кредити. Нанесени са щети за около 100 000 лева.  Ръководителят на групата е на 36 години от Силистра. Дейността на групата е развивана в областите Варна и Силистра. Действали са от октомври 2021 г. Част от парите са открити, други са похарчени. Възползвали са се от възможността за забавено плащане на първата вноска, съобщиха още от АП-Варна.
За момента не е ясно как са се снабдявали с данните. Според комисар Деян Горанов, началник на отдел "Североизточен" на ГДБОП, в началото на 2022 г. е започнала работата по случая със събиране на данни. През октомври е докладвано на ОП-Варна и е образувано досъдебно производство. Акцията е проведена от БОП-Добрич и БОП-Варна, както и от специалисти по киберсигурност. Двама от задържаните са криминално проявени и осъждани. Във Варна е била проведена спецоперация на 7 октомври, при която е задържана организирана престъпна група. Става въпрос за трима мъже и една жена от областите Варна и Силистра, които са се занимавали с кредитни измами.

Отчетени са документни измами и пране на пари, съобщи окръжният прокурор на Варна Красимир Конов на брифинг в събота.

Схемата е била следната - чрез онлайн платформи на кредитни институции са правени заявки от лица, живеещи в чужбина. Използвани са техните данни и чрез тях задържаните са получавали кредити. Нанесени са щети за около 100 000 лева. 

Ръководителят на групата е на 36 години от Силистра. Дейността на ОПГ е развивана в областите Варна и Силистра. Действали са от октомври 2021 г.

"Част от парите са открити, други са похарчени. Възползвали са се от възможността за забавено плащане на първата вноска", съобщиха още от прокуратурата във Варна. За момента не е ясно как са се снабдявали с данните.

Според комисар Деян Горанов, началник на отдел "Североизточен" на ГДБОП, в началото на 2022 г. е започнала работата по случая със събиране на данни. През октомври е докладвано на ОП-Варна и е образувано досъдебно производство.

Акцията е проведена от БОП-Добрич и БОП-Варна, както и от специалисти по киберсигурност. Двама от задържаните са криминално проявени и осъждани.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Завръщат се: "Св. Св. Кирил и Методий" акостира днес във Варна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com