РУО – Варна: Помощта за децата, които не ходят на училище, трябва да стига директно до тях

1451
 РУО – Варна: Помощта за децата, които не ходят на училище, трябва да стига директно до тях
Снимка: iStock/Guliver

Помощта за децата, които не ходят на училище, трябва да стига директно до тях. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна. Необходимата промяна на начина за отпускане на помощи за ученици, които отсъстват от училище, е предложена по време на общественото обсъждане на концепцията на Закона за социалните услуги, което се проведе през последната седмица във Варна.

Идеята на концепцията е да уреди специфичните обществени отношения за предоставянето, ползването, финансирането, качеството, контрола и мониторинга на социални услуги. Според Венцеслава Генова има немалко случаи, в които родителят по различни причини лишава детето от отпусната помощ.

Учители събират незаконно пари за ксерокопия от ученици

Учители продължават да събират пари за ксерокопия от ученици, въпреки заповедта на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев...

"Екипите за обхват в училищната мрежа по Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст ходят по домовете и намират деца и ученици, които трябва да са или в детска градина, или в училище. Но много често тези деца и ученици няма как да стигнат до училище поради липса на обувки, панталони, яке. В тези случаи екипите препоръчват да се приложи мярка за предоставяне на помощта на семейството в натура, но според разписаната нормативна база родителят трябва да бъде уведомен и да се поиска съгласието му помощта за детето да се получава не в пари, а в натура. Родителят може да каже, че не иска парите в натура, тоест да се купят дрехи на детето или учебници и учебни помагала, за да отиде в училище. Има недобросъвестни родители, които изразходват парите не за детето и за нуждите, които има, за да бъде ученик", посочи Венцеслава Генова.

По думите й в други случаи родителите на детето са в чужбина, а в страната за децата се грижат възрастни родственици или роднини.

"Как да се попита родителят дали е съгласен да получи помощта в натура. Тази пречка оставя децата вкъщи и какво от това, че екипът по обхват е намерил детето и е установил причината, поради която не посещава училище. Ако този родител не е в страната или е недобросъвестен и не разреши помощта да бъде дадена в натура, усилията на много експерти и институции остават без резултат. Продължаваме да даваме помощи, тоест да се отделят средства за това дете, то да не може да се възползва от тях по предназначение – да отиде до училище, остава в дома си и ние всъщност и изразходваме средства, и възпроизвеждаме неграмотността. Моето предложение е да има начини помощта директно да стигне до детето. Мерките, които се прилагат, да бъдат работещи и ефективни, да има механизъм, чрез който да се измерва ефективността на услугата в полза на детето", отбеляза Венцеслава Генова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВАРНА:

24 млн. лв. за фекалната тръба във Варненското езеро и тя още е "запушена"

Big brother: Блок във Варна се пази от кражби с 15 камери

Ръст на случаите на скарлатина във Варна

Добив на каменна сол в Провадия: БАН със становище води ли до земетресения

Наводнени пътища и пропаднали коли след проливен дъжд във Варна

Нови солни сондажи до Провадия могат да доведат до нелеки земетресения (СНИМКИ)

"Нова енергия в управлението": Варненският кмет Благомир Коцев ударно разчиства директори от ГЕРБ

Кърлежи тормозят Варна: Бум на ухапванията за последните дни

Зоопаркът във Варна се радва на ново бебе

Ето как посрещнаха кораба “Св.Св. Кирил и Методий“ във Варна (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com