Санкции за стотици левове наложи държавата на таксиджии във Варненско

4889
Санкции за стотици левове наложи държавата на таксиджии във Варненско
Снимка: БГНЕС

Няколко фрапиращи нарушения при таксиметров превоз са засекли инспектори от ИА „Автомобилна администрация” във Варненски регион.

След месец на проверки, провокирани от публикация в най-големия германски таблоид „Билд”, вече са ясни и конкретните резултати. Съставени са десетки актове на стойност от 200 до 500 лв. Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) продължават по цялото Черноморие.

Таксиджия "отвлякъл" проверяващи служители по маршрута Слънчев бряг - Свети Влас

Таксиметров шофьор отвлече проверяващи инспектори в Свети Влас, съобщава bTV. Шофьорът натисна педала на газта, когато разбра, че е спи...

Част от проверките са извършени от “таен клиент” чрез наемане на таксиметрови автомобили от Летище Варна до курортните комплекси. При такива "операции" в нарушение са хванати двама таксиметрови шофьори. 

В първия от случаите инспекторите установяват използването на апарат с променено съответствие на одобрения тип. Към него е намерено допълнително монтирано устройство тип “помпа”. В присъствието на инспектори от ДАМТН и на ИА “Автомобилна администрация”, в автомобила е открито допълнително монтирано устройство, което променя показанията на апарата. Във втория случай е открит технически неизправен апарат, който при контролно то измерване e дал грешка от плюс 19%.

По същото време инспекторите по южното Черноморие в курорта „Свети Влас” са се натъкнали на таксиметров автомобил без табелка „такси”, който превозвал пътници с изключен касов апарат. „Тайните клиенти” заявили, че превозната цена била договорена устно, а наближавайки „Свети Влас”, 60-годишният шофьор забелязал служебния автомобил на ДАИ и вместо да спре, тръгнал да обикаля града. По случая е образувано бързо полицейско производство по чл. 270 от Наказателния кодекс: "Който противозаконно пречи на орган на властта, частен съдебен изпълнител или помощник-частен съдебен изпълнител да изпълни задълженията си, се наказва с лишаване от свобода до една година или глоба от сто до триста лева".

 

Рекордна милионна глоба за Uber в САЩ

Властите в САЩ глобиха със 7,3 млн. долара известната вече в цял свят Uber, предоставяща алтернативни таксиметрови услуги, предаде БГНЕ...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com