Свлачища заплашват да срутят пътя между Варна, Кранево, "Албена" и Балчик

25671
Свлачища заплашват да срутят пътя между Варна, Кранево, "Албена" и Балчик
Снимка: БГНЕС

Пътят между Варна, Кранево, курорта Албена и Балчик може да бъде сринат от активизирали се свлачища.

Заради дъждовете вече е активно старо свлачище на пътя между курорта "Златни пясъци" и Кранево. Днес специалисти от "Геозащита" и от специализирани фирми са огледали свлачището, което е в района на спирка "Кипарис" и е на площ от 600 декара, предаде БНР.

Там има постоянно живеещи хора, заради които са поставени предупредителни табели. Ще бъде издадена заповед за спиране на тока, а до Министерството на регионалното развитие ще бъде изпратен доклад, тъй като ако свлачищните процеси продължат, може да пропадне пътят между Варна, Кранево, "Албена" и Балчик. Трябват обаче десетки милиони левове, за да може да се укрепи свлачищният район, са изчислили специалистите.

Обилните валежи активираха още няколко стари свлачища във вилната зона между Балчик и курорта Албена, където вече има срутени вили.

Миналата година Община Балчик е поискала от Междуведомствената комисия 4 милиона лева, които и до днес не са осигурени. В началото на тази година общината е поиска от Министерството на регионалното развитие 200 000 лева за предпроектни проучвания. 

Свлачищата в този район допълнително се провокират от трупаните с години проблеми - септични ями, липса на канализация, незаконни разрешения за масивно строителство.

В Сливенския балкан е обявено бедствено положение

Няколко свлачища са се активирали в Сливен след валежите. Информацията съобщи Снежана Кънева, директор на кризисната дирекция в Сливен....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com