Тестваха модерна система за проследяване на контейнерите на пристанище Варна

2254
Тестваха модерна система за проследяване на контейнерите на пристанище Варна

Успешно бе тествана уникална система за проследяване на контейнери в терминал Варна – Запад на „Пристанище Варна“ ЕАД. Системата е разработена от международен екип по проект “SEcuring TRAnsit CONtainers” (SETRACON).

Във варненското пристанище бе проследено движението на условен контейнер със скъпоструваща техника. В реално време, чрез специална онлайн платформа (в разработка), бе наблюдавано разтоварването му от борда на плавателен съд и транспортирането му през условни точки на терминала. Системата представлява сложен комплекс от датчици, разположени както на самия контейнер, така и в различни точки на контейнерния терминал, които изпращат информация в единна уеб-базирана платформа, достъпна от всяка точка на света, съобщиха от Порта.

От Пристанище Варна очакват развитие по въпроса с "Южен поток"

„Към момента договорът за газопровода „Южен поток” е действащ. Една част от тръбите са на трето кейово място, а друга...

„Системата е разработена от Солунския технологичен институт (Гърция) в партньорството на Националния морски университет – Одеса (Украйна), Пристанище Александруполис (Гърция) и „Пристанище Варна“ ЕАД“, обясни София Ангелова, старши стифадор на контейнерния терминал във варненското пристанище.

Освен уеб системата са разработени и процедури за сигурност, оценени са изискванията на потребителите и на тези, които вземат решения, относно проследяването и сигурността на управление дейността на контейнери на базата на съществуващите регулации и изисквания на ниво ЕС. Освен проследяване с помощта на Глобалната система за позициониране (GPS), системата позволя да се следят различни параметри, според изискванията на клиентите.

Чуждестранният екип наблюдава влажността и температурата в контейнера, при тестовете на терминал Варна – Запад. Освен това бе установено „неправомерно“ отваряне на контейнера, за което бяха надлежно информирани органите на РД „Гранична полиция“. „Колегите от Солунския технологичен институт (Гърция) представиха статистики по повод неправомерни действия и разпломбиране на контейнери, както на море, така и в терминали.

Събраните данни сочат, че най-често обект на такива посегателства стават контейнери, в които има лекарства, техника или акцизни стоки. Именно подобни системи, при желание на клиентите, могат да бъдат поставяни на единици с такива товари, чрез което се осигурява сигурността на превоза“, коментира Кирил Хаджиев, старши програмист в „Пристанище Варна“ ЕАД.

Има печеливш от "Южен поток" в България - "Пристанище Варна"

"Южен поток" е донесъл конкретна печалба за България - и по-точно за "Пристанище Варна". За последните пет месеца месеца пристанището е...

По думите му тези технологии са в начален етап на развитие. Сериозно изпитание пред експертите е как да бъдат намалени физическите размери на подобни системи и максимално да бъдат намалени разходите за тяхната изработка, влияещи пряко върху цената за масовото им внедряване в морската индустрия в бъдеще. В края на миналата година в „Пристанище Варна“ ЕАД се проведе финална конференция по проекта, който приключи официално на 31 декември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com