X
 
 

Варна ще има най-модерното рибарско пристанище

7589 1
Варна ще има най-модерното рибарско пристанище
Снимка: БГНЕС
На пресконференция, която се проведе в моркста ни столица, бе съобщено, че новото рибарско пристанище в местност Карантината в "Аспарухово" ще бъде най-модерното по Северното Черноморие. То ще включва достъпен рибен ресторант и уникална панорамна площадка на покрива на триетажната сграда, която предстои да бъде построена. Проектът предвижда  зони за разходка и отдих. 

Това съобщи ръководителят на проекта Румяна Гороломова. По нейните думи, новата зона няма да засегне по никакъв начин постройките на рибарите, които в момента обитават територията в съседство. 

Общата стойност на проекта е 13 737 263 лв., но поради по-ниска оферта при избора на изпълнител средствата са намалени с около 150 000 лв. 
Той предвижда пристанището има обходен път по кейовете с ширина 6 метра от всички страни, позволяващ достъп и временно спиране на транспорт, и 1 метър за инфраструктура - колонки за ток, вода, изпомпване на вода и отпадни води, пожарни хидранти, осветителни стълбове и др. 

За посетителите се предвижда пешеходна алея с дължина около 100 метра, широчина 5 метра и кота 2 метра над морската вода като своеобразно разширение на плажа, която се отделя от територията на пристанището с висок ограден парапет. Предвидени са две панорамни площадки. 

Румяна Гороломова обяви, че главната цел на проекта е след модернизацията на съществуващото рибарско пристанище да бъде осигурено ефективно, регламентирано, сигурно и хигиенично разтоварване, съхранение, продажба и спедиция на уловената риба и водни организми. 
Очаква се да бъдат разкрити 17 нови работни места.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
    А тази риба, от снимката, На Карантината ли я хванахте? На новото рибарско пристанище, ще можем ли и ние да си хванем такива риби? Като ще пишете за морето, поне снимките си подбирайте!