ВСС избра за втори мандат окръжния прокурор на Варна Владимир Станков

7088
ВСС избра за втори мандат окръжния прокурор на Варна Владимир Станков

Висшият съдебен съвет избра за втори мандат с 16 гласа "за", 3 "против" и 3 "въздържал се" Владимир Чавдаров Станков за окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Варна.

Другият кандидат Красимир Маринов Конов, прокурор в Окръжна прокуратура – Варна получи 2 гласа "за", 8 "против" и 12 "въздържал се".

Веселин Данов: Полицаи и прокурори покровителстваха убития Манджуков

Полицаи и прокурори от Варна са покровителствали убития снощи в София варненски бизнесмен Борислав Манджуков, който е криминално прояве...

Прокурор Чавдаров има над 21 години юридически стаж, от които над 15 в органите на съдебната власт като военен следовател, военен прокурор и прокурор. Владимир Чавдаров работи в системата на прокуратурата от м.май 1999г., а като административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Варна от 25.01.2010г. Бил е заместник-военно-окръжен прокурор на Военно-окръжна прокуратура – София в периода 2000г.-2004г. и военно-окръжен прокурор на Военно-окръжна прокуратура – Варна в периода юли 2004г.-януари 2005г., съобщиха от ВСС.

В изслушването си пред членовете на ВСС кандидатът заяви, че ще насочи усилията си в две основни направления – за постигане на още по-добра ефективност в работата на прокурорите, следователите и служителите, и за постигане на още по-добра ефективност в работата на районните прокуратури от съдебния район.

В Концепцията си за управление, прокурор Чавдаров набелязва следните цели за развитие и мерки за достигането им: по отношение на Окръжна прокуратура – Варна – прилагане принципите на приемственост, надграждане на добрите практики, екипност, добри колегиални отношения с магистратите и съдебните служители, висок професионализъм и отговорност; повишаване правната квалификация на магистратите; подобряване качеството на изготвяните прокурорски актове и на процесуално-следствените действия, извършвани от разследващите органи; максимално използване капацитета на следователите; намаляване броя на оправдателните присъди и на върнатите дела за доразследване; срочност; незабавно привеждане на присъдите в изпълнение и европейските заповеди за арест; тясно взаимодействие с оперативно-издирвателните органи; оптимизиране ефективността на деловодната дейност; контрол и проверки на разследванията срещу корупцията, изпирането на пари, злоупотреби с фондове и имущество на ЕС, финансови престъпления, незаконен трафик на хора и наркотици; сътрудничество, методическо и процесуално ръководство на проверките извършвани от териториалните подразделения на контролните органи на министерства и централни ведомства; провеждане на магистратски съвещания за формиране на единно становище по наказателно – материални и наказателно-процесуални проблеми, както и на решения с дългосрочно и стратегическо значение за работата на прокуратурата; участие на всички прокурори при извършване на комплексни ревизии в районните прокуратури; ефикасна медийна политика; спазване на строга финансова дисциплина.

По отношение на районните прокуратури прокурор Чавдаров залага на засилена контролно-ревизионна дейност на Окръжна прокуратура – Варна за недопускане разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия поради продължително разследване; подобряване срочността на разследването; увеличаване броя на бързите и незабавните производства; засилване на противодействието срещу битовата престъпност; намаляване броя на оправдателните съдебни актови и на върнатите от съда дела; поддържане на постоянна връзка с административните ръководители на районните прокуратури.

Варна иска още оставки - на областния управител и на окръжния прокурор

На 36-я ден от протестите във Варна протестиращите настояха за незабавни оставки на областния управител Коста Базитов, на окръжния пр...

Въпроси към кандидата зададоха членовете на ВСС Ясен Тодоров, Елка Атанасова и Галя Георгиева във връзка с възможностите за подобряване качеството на работа на разследващите органи и пълноценното използване капацитета на следователите; констатирания ефект от засилената контролно-ревизионна дейност спрямо районните прокуратури и съотношението между броя на образуваните досъдебни производства и броя на внесените обвинителни актове. Поставен бе въпрос за личната оценка на кандидата за приключилия му първи мандат и броя на обвинителните актове внесени от него в периода 2014-2015г.

Кандидатурата на прокурор Чавдаров бе подкрепена от Михаил Кожарев и Ясен Тодоров, които се позоваха на успешния му първи мандат, професионалния му управленски опит, липсата на негативни констатации от последните проверките на Инспектората към ВСС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com