28 общини участват в Международното изложение "Културен туризъм"

940
28 общини участват в Международното изложение "Културен туризъм"
Снимка: НСОРБ

От 20 до 23 април Старата ни столица посреща участниците в XVIII-то издание на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ – единственият в тази сфера форум в страната. В тазгодишното издание на форума участват над 50 изложители от цяла България – общини, туроператори, турагенти, сдружения, производителите. Те представят туристическия продукт на своите региони – историческото богатство, фестивалите и културните събития, фолклорните и народни празници, кулинарията, винарството и др. Гостуват също Румъния, Южна Корея, Северна Македония, Йордания, Индия и Палестина.

Със самостоятелни щандове се представят общините Банско, Берковица, Варна, Велинград, Вършец, Девин, Елена, Етрополе, Златоград, Каварна, Кюстендил, Ловеч, Мездра, Петрич, Пловдив, Поморие, Приморско, Русе, Свищов, Сливен, Созопол, София и Стара Загора. Своите туристически оферти ще представят съвместно с Министерството на туризма Карлово, Ботевград, Шумен и Велики Преслав, музеи и туристически сдружения.

На официалното откриване присъстваха ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в нашата страна, кметове на общините Каварна и Златоград Елена Балтаджиева и Мирослав Янчев, заместник-кметовете на Пловдив и Сливен Пламен Панов и Стоян Марков, ръководители на ресорните общински структури, представители на туристически информационни центрове, културни обекти, музеи и туристически сдружения.  

„Специализираното изложение „Културен туризъм“ е единствения по рода си форум не само в нашата страна, но и на Балканите“, заяви кметът на общината-домакин и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов при откриването на събитието. Той добави, че изложението изигра решаваща роля за развитието на висшето образование в сферата на културния туризъм у нас, подкрепи издаването на специализирана литература и промени целия подход към промотирането на страната като център на европейската история и култура.

„Българските общини се научиха през годините да популяризират собствените си постижения, откроявайки културните и исторически забележителности и това издига успешно регионалния туристически продукт“, подчерта Даниел Панов. Той обърна внимание, че за успешното развитие на българския туристически продукт са необходими значителни финансови средства, които на национално ниво да бъдат насочени към инвестициите на общините за развитие на културния туризъм и призова за активни съвместни действия на местната власт, бизнеса и ресорното министерство.

Велико Търново отбелязва до настоящия момент 40% ръст на туристическите посещения в сравнение със същия период на миналата година, което е сигурна индикация, че туристическите показатели на общината ще надхвърлят постиженията на 2019 г.

„През последните 15 години, макар и в различно качество, аз лично участвам в богатата програма на Международното изложение „Културен туризъм“, което организира община Велико Търново“, сподели с присъстващите заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева. Интересът към културния туризъм бележи трайна положителна тенденция през последните години, отбеляза тя и подчерта, че културно-историческото наследство е акцент в маркетинговата концепция на страната ни. Смяната на поколенията в туризма диктува и новите посоки в развитието на сектора, а те са свързани с дигитализацията и устойчивостта на туристическото предлагане.

Културният туризъм формира около 20% от общия дял на българския туристически продукт, обърна внимание заместник-министърът на туризма и отбеляза, че от началото на годината са регистрирани над 970 000 посещения на туристи с интерес към културата и историческото наследство. 20-те водещи дестинации за културен туризъм у нас, които се представят и по време на Международното изложение „Културен туризъм“, бележат над 27-процентен ръст на посещенията, като три от тях вече надхвърлят броя на туристически посещения, регистрирани през предковидната 2019 г., която след колапса на сектора се смята за отправна по отношение на статистиката.

Заместник-министър Модева подчерта, че през последната година са положени значителни усилия за подобряване на междуинституционалната координация с Министерството на културата, Министерството на земеделието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Проф. Модева открои доброто взаимодействие между екипа, управляващ туризма в община Велико Търново и Министерството на туризма и пожела успех на всички участници във форума.

Международното изложение „Културен туризъм“ ще продължи до 23 април в изложбени зали „Рафаел Михайлов“ – Велико Търново и се организира в партньорство с Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, с подкрепата на Министерството на туризма.

Утвърдено като най-авторитетната платформа за представяне на усилията на общини, туристически компании, граждански сдружения за развитието на културния туризъм, събитието е включено в Годишната програма за национална туристическа реклама. Повече информация за програмата и участниците можете да намерите: https://culturaltourism.info/

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com