X
 
 

Административният съд във Велико Търново помогна на ученици

642 0
photo of Административният съд във Велико Търново помогна на ученици
Снимка: Административен съд Велико Търново
Административен съд Велико Търново осигурява реални ползи за професионалното ориентиране на подрастващи в старата столица по образователната програма „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тя се провежда за трета поредна година по споразумение между Висшия съдебен съвет на Република България и Министерството на образованието и науката.

Поради проявения интерес от учениците през първите години на програмата и предвид ползите от ранното професионално ориентиране, през учебната 2018/2019 година програмата е разширена и сред завършващи основна степен на образование. Обект на реализацията й е Американският колеж „Аркус“, който е заложил професионалното ориентиране в образователната политика на институцията. Обхванати са възпитаници на колежа в паралелките от осми клас и гимназията - девети, десети и единадесети клас, информира съдебният помощник Стела Тошкова.

Образователната инициатива е проведена на два етапа. Първият е теоретичен – под формата на уроци за действащата съдебна система, основния закон – Конституцията и основните права на гражданите от Европейския съюз, преподадени от съдиите Костова, Янева и Буюклиев. Вторият етап е практико-приложен, с място на провеждане в сградата на Административен съд Велико Търново (АСВТ), и включва наблюдението на 12 процеса по касационни дела с последващи дискусии със съдебния състав.

В двата етапа на програмата, ползите и удоволствието от образованието вървят заедно и така учениците успяват да вникнат в същността и емоцията на професионално направление „Право“. Те го преоткриват чрез собствените си възприятия и нагледен опит, и истински се вдъхновяват да изберат и следват пътя, който ще ги отправи до мечтаната професия и образование. Използваният подход за професионално ориентиране предоставя на подрастващите възможност за избор на професия, и именно чрез този избор, те разгръщат своя потенциал и работят върху изграждането на своето бъдеще.

Участниците в образователната програма бяха удостоени с персонални грамоти, връчени от съдия Чемширов – председател на АСВТ, и подаръци от Висшия съдебен съвет – печатно издание на Конституцията на Република България и информационни брошури за съдебната власт.

Оценката, дадена от учениците за образователната програма (по данни от попълнените анкети) показва, че тя е добре организирана и обогатяваща правната им култура. Най-високо оценени са свободната дискусия със съдиите и наблюдаването на реални дела.

Както Actualno.com вече писа, образователната програма е наградена със специалното отличие „Европейски кристални везни на правосъдието“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 2 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално