Административният съд във Велико Търново помогна на ученици

5417
Административният съд във Велико Търново помогна на ученици
Снимка: Административен съд Велико Търново

Административен съд Велико Търново осигурява реални ползи за професионалното ориентиране на подрастващи в старата столица по образователната програма „Съдебната система – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Тя се провежда за трета поредна година по споразумение между Висшия съдебен съвет на Република България и Министерството на образованието и науката.

Поради проявения интерес от учениците през първите години на програмата и предвид ползите от ранното професионално ориентиране, през учебната 2018/2019 година програмата е разширена и сред завършващи основна степен на образование. Обект на реализацията й е Американският колеж „Аркус“, който е заложил професионалното ориентиране в образователната политика на институцията. Обхванати са възпитаници на колежа в паралелките от осми клас и гимназията - девети, десети и единадесети клас, информира съдебният помощник Стела Тошкова.

Образователната инициатива е проведена на два етапа. Първият е теоретичен – под формата на уроци за действащата съдебна система, основния закон – Конституцията и основните права на гражданите от Европейския съюз, преподадени от съдиите Костова, Янева и Буюклиев. Вторият етап е практико-приложен, с място на провеждане в сградата на Административен съд Велико Търново (АСВТ), и включва наблюдението на 12 процеса по касационни дела с последващи дискусии със съдебния състав.

В двата етапа на програмата, ползите и удоволствието от образованието вървят заедно и така учениците успяват да вникнат в същността и емоцията на професионално направление „Право“. Те го преоткриват чрез собствените си възприятия и нагледен опит, и истински се вдъхновяват да изберат и следват пътя, който ще ги отправи до мечтаната професия и образование. Използваният подход за професионално ориентиране предоставя на подрастващите възможност за избор на професия, и именно чрез този избор, те разгръщат своя потенциал и работят върху изграждането на своето бъдеще.

Участниците в образователната програма бяха удостоени с персонални грамоти, връчени от съдия Чемширов – председател на АСВТ, и подаръци от Висшия съдебен съвет – печатно издание на Конституцията на Република България и информационни брошури за съдебната власт.

Оценката, дадена от учениците за образователната програма (по данни от попълнените анкети) показва, че тя е добре организирана и обогатяваща правната им култура. Най-високо оценени са свободната дискусия със съдиите и наблюдаването на реални дела.

Както Actualno.com вече писа, образователната програма е наградена със специалното отличие „Европейски кристални везни на правосъдието“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Санират само ако сте техен човек: Сигнал и от Горна Оряховица*

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com