Държавна агенция „Архиви“ ще представи резултатите от проект за културното наследство във Велико Търново

2107
Държавна агенция „Архиви“ ще представи резултатите от проект за културното наследство във Велико Търново
Снимка: Цветанка Куцарова

На 31 януари 2019 г. от 11 часа в зала 314 на сградата на Областна администрация – Велико Търново ще се проведе заключителна пресконференция по проект „Европейци и великотърновци учили в Европа с принос за обществено-икономическия и културен живот в Търново“, който се реализира с финансовата подкрепата на програма „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“. Пресконференцията се организира от Държавен архив – Велико Търново със съдействието на Областна администрация – Велико Търново.

На публичното събитие ще бъдат отчетени резултатите от проекта.  Един от продуктите е дигиталната изложба „Велико Търново – част от Европа”, която чрез документи и снимки, съхранявани във фондовете на Държавен архив – Велико Търново, представя личности, дали своя принос за развитието на обществения, политически, икономически и културен живот на града. За някои от тях има богата информация, поради факта, че имат лични фондове в архива. Представените документи са за 40 личности, получили образованието си в чужбина и работили в различни сфери. Показани са снимки, удостоверения, дипломи за завършено образование, протоколи, с които са избирани на определени длъжности и други.

Проектът е реализиран в шест модула: изследователски, дигитализация, ателие „Фотографско приключение”, популяризация, публичност и управление на проекта. В популяризирането на дигиталната изложба  участваха местните общности от пет области: Велико Търново, Силистра, Габрово, Разград и Русе, както и българската общност в Румъния. В изследователския процес участваха  младежи под ръководството на четирима експерти. У младите хора е изградено отношение и разбиране към значимостта на документалното наследство, и е доказан приносът на българите към общоевропейската история, култура и достижения, посредством обективността на архивните документи.

Партньори в проекта са Областна администрация - Велико Търново, Община Велико Търново, ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Профилирана хуманитарна  гимназия "Св. Св. Кирил и Методий", Демократичен съюз на българите в Румъния – Букурещ, Държавните архиви в Русе, Габрово, Разград и Силистра.

Тематично, проектът е обвързан с годината на Европейското културно наследство 2018-та. В период от осем месеца е изследван приносът на търновци, учили в Европа и приложили знанията си в родината и европейци, работили и допринесли за развитието на културата, образованието и в частност за обществено–икономическото развитие на Търновския край. 

Финансова подкрепата за изпълнението на дейностите е предоставена по модул „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“. Благодарение на тази подкрепа за Държавна агенция „Архиви”, част от документалното богатство на Държавен архив –Велико Търново става достояние на широката общественост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com