Пет нови социални услуги ще бъдат разкрити на територията на община Велико Търново

2072
Пет нови социални услуги ще бъдат разкрити на територията на община Велико Търново
Снимка: Thinkstock

Пет нови социални услуги ще бъдат разкрити на територията на община Велико Търново. Общинските съветница дадоха съгласие Общината да кандидатства с проект „Изграждане на комплекс за социални грижи за възрастни хора и лица с умствена изостаналост“ по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Директорът на Дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ Росица Димитрова обясни, че и петте социални услуги са в контекста на националната държавна стратегия за осигуряване на дългосрочна грижа на възрастни хора и хора с увреждания. В рамките на проекта се предвижда изграждане на четири центъра за грижа за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Церова кория. В тях ще бъдат настанени лицата от Дома за хора с умствена изостаналост и зрителни увреждания в Пчелище, който предстои да бъде закрит.

Петата услуга е Център за грижа за възрасти хора в невъзможност за самообслужване. По думите на Росица Димитрова в цялата страна ще бъдат изградени едва 9 такива центъра, като във Велико Търново ще е единият от тях. „Изборът на Велико Търново за изграждане на такъв център е по много съществени и обективни причини. Знаете, че имаме два съществуваща дома за стари хора. От години има над 100 чакащи, които искат да бъдат настанени в домове за стари хора. Тази услуга се търси, а предлагането към момента не задоволява нуждите. От тази гледна точка предвиждаме разкриването на нова услуга – Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване“, допълни Росица Димитрова. Социалната услуга ще бъде обособена в сградата на ул. „Симеон Велики“ № 3 в кв. „Колю Фичето“, където се предвижда за в бъдеще да се предоставят и детски социални услуги в контекста на актуализирания план по деинституционализация. „Не мисля, че има противоречене че под един покрив, с различни входове, в различни помещения, да бъдат адаптирани помещенията за нуждите на съответните целеви групи. Целта ни е да направим едни добри комплекси, които да покриват потребностите на нуждаещите се“, допълни Росица Димитрова.

Легендата за Зоро оживява на крепостта Царевец

Легендарната история за Зоро, за борбата на доброто срещу злото, ще оживее на крепостта Царевец във Велико Търново на 21 юли, съобщиха ...

Предвидената безвъзмездна финансова помощ за изграждането на социалните услуги за подкрепа на лица с увреждания и възрастни хора е в максимален размер на безвъзмездна финансова помощ 2 760 000 лева с включено ДДС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com