Празникът на Еленския бут събра 45000 почитатели

16087
Празникът на Еленския бут събра 45000 почитатели
Снимка: Община Елена

Седма година еленчани продължават народните традиции с празника на Еленския бут, който се проведе през миналия уикенд, превръщайки се в най-посещаемото събитие в община Елена. По информация от местната полиция, охраняваща мероприятието, градът е посетен от около 45000 любители на вкусния деликатес. Гостите се събират от различни краища на страната, за да опитат от прочутия Еленски бут и да се включат в празничната програма, организирана от община Елена и Местния съвет по туризъм.

Веселбите започват още в петъчната вечер на площад „Христо Ботев“ с мъжката фолклорна група „Дъбене“ и с много изненади, забавни състезания, пълни с предизвикателства към именниците на Димитровден – съобщават от общината.

Със събралото се множество в съботния ден, градът оживява и напомня за миналите големи събори през есента. Над 200 търговци предлагат своите продукти и над 2000 места за хранене са осигурени на открито. Всички искат да опитат от прочутия деликатес, местните мезета и вино. Харчат се още и Балкански мед, сушени билки, гъби, подправки, занаятчийски стоки и произведения.

В съботния ден празникът започва в касапския кът с най-голямата атракция „Пърлене на прасе над трап“. Възстановката на старата еленска традиция събира много любопитни, които не само гледат, но и опитават от вкусните мръвки – информират още от общината. Оттам за всичко са помислили и заради епизиотичната обстановка са осигурили предлагането на месо за консумация от лицензирани производители – гаранция за качеството.

 „Добре сте ни дошли и опитайте от всичко, което предлага нашия богат край. И в пек, и в дъжд, и в сняг, еленчани знаят как да посрещат своите гости.“ –  отправя своя поздрав към хората кметът инж. Дилян Млъзев по време на официалното откриване. Приветствие поднася и Костадин Димитров – председател на Местния съвет по туризъм, а архиерейският наместник Валентин Георгиев благославя празника.

Гости на уникалния кулинарен празник в Елена са и народните представители Клавдия Григорова – Ганчева, Станислава Стоянова и Валентин Ламбев, областният управител Любомира Попова, заместник председателят на Асоциацията на българите по света Тодор Ангелов, кметове на общини и председатели на общински съвети. 

В състезанието по аранжиране на блюда с Еленски бут, проведено след тържественото откриване, се включват депутатите Клавдия Григорова - Ганчева и Станислава Стоянова, професор Любомира Попова, кметът на Тутракан Димитър Стефанов и председателят на Общинския съвет в Златарица Стефан Бранзелов. За компетентно жури са определени известният майстор-готвач Иван Звездев и публиката. Първо място взимат красивите ордьоври „Вкусна есен в Елена“ на Станислава Стоянова, второ място взима Любомира Попова, а мезето „Тутракански поздрав“ на кмета на едноименния град е оценено като най-патриотично.

На градския пазар жените от читалищата в Илаков рът, Буйновци, Блъсковци, Марян, Каменари, Беброво и Руховци и от Клуб на пенсионера в Елена подреждат кулинарна изложба от местни специалитети - баници, тиквеници, погачи, ястия, туршии и сладки, всичко домашно производство. Те са високо оценени от майстор Звездев, който в поздрава си към изкусните домакини заявява „Селската кухня е уникална и богата, а еленчани умеят от нищо нещо да правят. Златни хора – златни сърца“ и допълва, че кулинарни празници като този в Елена помагат на хората да си припомнят родните вкусове и да приготвят сами храната си по стари рецепти.

Прочутият майстор-готвач Звездев признава, че Еленския бут е много по-хубав от този, който правят европейците – хамон и прошуто. „Еленският е естествено узрял, а техният е трениран с натриев нитрит или нитрат“ – казва той. - Само направеният в Елена бут може да стои 2-3 години, без да се развали, при това без консерванти“. Майстор Звездев приготвя „Еленско суши“ за почитателите на местния деликатес, като представя и рецептата си: „Оризът, подправен с малко оцет, е увит в еленски бут, много тънко нарязан с плънка от свинско филе и крема сирене“.

В приключенската игра „По следите на изчезналия бут 2“ участват 29 отбора от цяла България. Голямата награда „Еленски бут“ отива при отбора на „Софийските прасета“ с първенците Александър Шамлиев на 15 години, Павел Младенов на 16 години и Ирена Чупетлова. На второ място се нареждат варненският отбор „Горски хищници“ и еленският отбор „Лекси“. Те получават за награда продукти за по 100 лв, осигурени от „Елена мес“.  Русенският отбор „Орденът на мидата“ взема наградата за най-оригинално наименование. Петте най-малки участници в играта са наградени с ранички, а всички отбори получават поощрителни награди, осигурени от спонсори на празника.

В Синдикалния дом послучай празника представят премиерата на куклената пиеса „Бавна приказка“, изнесена от театър „Дани и Деси“ - гр. Хасково. Тя радва най-малките деца над три години. Автор на пиесата е Магдалена Борисова, която има еленски родови корени.

В неделния ден празникът продължава с открита кухня за вкусни местни специалитети. Тразиционна еленска гозба приготвя Мартин Трухчев, участник в телевизионното шоу „Хелс китчън“.  С много любов той прави каварма от стар Еленски бут по бабина рецепта – с два вида гъби – печурки и манатарки, зелени и червени чушки, и местни подправки. В готвенето се включва и бившият кмет на Каварна Цонко Цонев, чиито миди много апетитни и бързо свършват. 

Музикалната програма на празника включва изпълненията на еленски самодейни състави, Ана-Мария и оркестър „Закс“, Ивелина Колева, оркестър „Канарите“ и Сунай Чалъков, а на площада пред двете сцени три дена се извиват народни хора. Тържествата завършват с песента „Моя страна, моя България“, подета от всички участници, и разветия националния трибагреник.

Празникът на Еленския бут е преживяване, мястото е идилично, а хората –незабравими, като самата Елена.

Автор: Камелия Джанабетска

Снимки: Община Елена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Пламнал пожар заради нощна лампа: Възрастна жена е с изгаряния

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com