Студенти превърнаха местността Ксилифор в приказен парк

17394
Студенти превърнаха местността Ксилифор в приказен парк

Атрактивни скулптури превръщат местността Ксилифор в приказен парк, съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. 12 нови творби от дърво, камък и метал красят крайградската зона, намираща се само на 2 километра от Велико Търново. Вълшебна библиотека, дърво със златна ябълка, летящо килимче, люлка във формата на змей горянин, къщичка на Баба Яга, кола от Бедрок, златна рибка и др., са част от приказния парк. Компания им правят ято от патици и няколко костенурки, които обитават малкото езеро в парка и територията около него.

Творбите са дело на група студенти, които работиха близо месец сред природата край Велико Търново. Младите хора създават пейки, маси, столове и други паркови съоръжения, освен атракциите. Основният материал за работа е дърво, а помощните средства са камъкът и металът.

За осми пореден път във Велико Търново се провежда лятна академия за първокласници

Основното училище „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново организира лятна академия за бъдещите първокласници. „Тази...

Художественият пленер „Паркова скулптура и функция” се проведе за поредна година, а организатори са Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий” и Туристическо дружество „Трапезица -1902”. Община Велико Търново подкрепи проекта, като осигури финансиране по програма „Изкуство и култура”, пише Агенция „Фокус“.

Девет от студентите са от великотърновската Алма-матер, а двама – от Националната художествена академия. Техен ръководител бе проф. Стефан Лютаков от катедра „Скулптура” във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ.

Студентският пленер „Паркова скулптура и функция” се провежда от 2011 г. насам, като в тазгодишното издание за първи път бе организирана работилница за деца и ученици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com