Танева: Ще има задължителни мерки за биосигурност за всички, които отглеждат свине

11969
Танева: Ще има задължителни мерки за биосигурност за всички, които отглеждат свине
Снимка: Камелия Джанабетска/Actualno.com

Във Велико Търново се проведе национална среща за състоянието и мерките за ограничаване на болестта  „африканска чума“ по свинете на ръководството на Министерството на земеделието, храните и горите с председателите на областните епизоотични щабове в страната, представители на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), МВР, околната среда, МРРБ и ветеринарните власти – отговорният орган за провеждане на мерките.

В срещата взеха участие министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, заместник-министърът Атанас Добрев, заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, областният управител проф. Любомира Попова, представители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). Срещата се проведе в сградата на областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие“ – Велико Търново при домакинството на председателя на НСОРБ и кмет на Велико Търново Даниел Панов. 

Министър Десислава Танева заяви: Взехме решения за справянето с африканската чума по свинете. Първо - определихме срок до 26 август за представяне на съответните протоколи за санитарното почистване на дворовете и дезинфекцията с цел получаването на финансовата подкрепа от 300 лева за почистен и дезинфекциран двор. Отговорните органи са кметът на населеното място и ветеринарният доктор. Списъците за подпомагането ще са публични.“

Танева подчерта, че в страната има четири – пет села, които по закон или извън закон затварят пътища в знак на протест, независимо, че в техните населени места доброволното отстраняване на отглежданите домашни свине е значително, даже над 70%. „Само в нашата страна се получи ползването на случая с болестта за политически цели. Някои от протестите са инициирани от политически партии, някои от кметовете на населени места, които ще носят отговорността за разпределянето на обезщетенията“, отбеляза министърът.

Второ, очертахме нашата краткосрочна и дългосрочна цел. Средносрочната цел е ясна на всички – всички домашни свине, отглеждани независимо къде, трябва да са с мерки за биосъгурност, съответно регистрирани. БАБХ е подготвила информационни бюлетини, които ще бъдат раздадени във всяко населено място в десетдневен срок. Имаме подготвени два модела – какво означава биосигурност в тип лично стопанство „дворно място“ и в по-големите стопанства, които имат и развъдна дейност.

Вирусната африканска чума по свинете от дванадесет години е в Европа. Нито една държава досега не е успяла да го изкорени. Чехия е под надзор от шест месеца, но ѝ трябват три години, за да бъде обявена за свободна зона. На всички ни е ясно, че предстои дълга битка с вируса и че успехът ни зависи от биосигурността.

Благодаря на всички стопани, които се включиха с държавните органи в тази битка. Надявам се максимално да ограничим щетите, всичко да приведем в биосигурност и да бъдем държава, която относително бързо ще се справи с този проблем.

Започва ловът. В районите, където има инфектирани зони, също се поражда напрежение. Мерките са свързани с претърсване на тези зони, докато те се обявят за чисти. Искам да кажа на ловците, които са организирани в близо 2800 ловни дружинки, 104 от които ще бъдат ограничени в ловните дейности по повод инфектираните зони, че разчитаме на тях да изпълним основната задача в идния ловен сезон за депопулирането на дивата свиня. Тази отговорност е обща. Държавата може да се справи с африканската чума по свинете само ако работим всички заедно в тази посока", категорична е министър Танева.  

Заместник-министър Добрев направи обръщение към българския ловец за спазване на мерките за безопасност и пожела наслука. Той подчерта, че здравето на ловците е на първо място и най-важното е да се върнат живи и здрави от лов. Тъй като този ловен сезон се открива в условията на епизоотия на територията на Република България, Атанас Добрев призова българските ловци да спазват елементарни мерки за дезинфекция, което включва след приключване на ловния излет да почстят ловните си обувки, да ги измият с вода и сапун, и на най-близката автомивка да измият с вода гумите на високопроходимите си автомобили, с които са излезли на лов. "Това е по отношение на дребния дивеч, за който тръгва българският ловец", каза той и продължи: "Министър Танева има воля тази година да се открие груповият лов на дива свиня с цел намаляване на популацията към средата на месец септември и да продължи в рамките на два месеца след официалното приключване на ловния сезон, което е втората седмица на януари, т.е., плюс още два месеца да могат да се извършват гонки от ловците на свободни и незаразени територии с африканска чума. За тази цел на 6 август е внесен законопроект за изменение и допълнение на закона за лова от народен представител в Народното събрание.

Българският ловец е очите и ушите на държавата. Нека не се притесняват, като открият трупове на диви свине, ловът ще се ограничава в рамките до два месеца. Мерките които се предприемат за питомните свине не касаят популацията от диви свине и няма да се спира лова. Продължаваме да действаме за ограничаване на популацията на дивата свиня. Капаните вече се изграждат. Имаме хванати над 70 прасета, които се унищожават. Ловните стопанства съдействат на националните паркове, където също ще работиме по този начин - където има висока популация на дива свиня се изграждат капани, докато започне груповия лов. В момента дивечовият запас на дива свиня е 2,5 броя на 100 ха. Целта е да се сведе до 0,3 броя на 100 ха. Затова са взетите мерки, вкл. и законодателни. Досега в страната има открити 33 случаи на заразени диви свине", информира Добрев. 

Даниел Панов посочи, че веднага след обявяването на африканската чума по свинете, НСОРБ активно съдейства на всяка една кампания на МЗХГ."В ежеседмичния бюлетин свеждаме указанията на МЗХГ до 265-те общини в България. Информацията от анкетите показва, че вече 232 общини в страната работят по проблема с африканската чума по свинете.  Ще помогнем опростени информационни брошури за превенцията и мерките за биосигурност да достигнат до всеки, който отглежда прасета и има този проблем. Не трябва да се яхва метлата политически, за да може някой да изпъкне в този момент", категоричен е председателят на НСОРБ.

Относно мерките на Министерството, за да няма пак масово гледане на прасета, които най-често не се регистрират, министър Танева поясни:

„Ние ще поискаме от стопаните една година да не отглеждат свине, и който реши да продължи, да има условия за биосигурност – това е задължително.

От всички намерени 30 огнища тип „домашна свиня“, само осем са регистрирани – шест в индустриални свинекомплекси и две фамилни стопанства, които са с малко на брой животни, но са регистрирани. Те по европейското и българското законодателство ще получат компенсации за засегнатите животни. Нашата цел е в следващата година всеки, който иска да отглежда свине, без значение в какъв обем, трябва да бъде с мерки за биосигурност и регистриран по закона за това. Режимът за регистрация в наредба №44 ще бъде облекчен. Министерството е готово с този режим.  Категорично и ясно ще се изискват мерките за биосигурност. Африканската чума по свинете е в Европа от дванадесет години, и все още няма държава, кото да е обявена за чиста зона. За да бъдем обявени за чиста зона, трябва три години да няма открито огнище в държавата. Тези правила са на Световната организация за здраве на животните, това са общи правила. Това позволява да бъдем зона, в която да може да се търгува. За нас е важно всичко да бъде биосигурно. Това е цената да имаме местно производство на свинско месо, което беше достигнало над 40% от общото потребление. Дали всеки, който отглежда домашни свине, ще си направи мерките за биосигурност – това е в основата. И ако искаме да имаме местно производство, не може да има стъпка назад. От потребителска гледна точка всеки иска да бъде сигурен какво консумира. Трябва да направим усилията за биосигурност на всички домашни свине, за да можем да посрещнем следващия сезон в готовност и да нямаме щети“, посочи още Танева.

На въпросите на Actualno.com министър Десислава Танева отговори така:

Считате ли, че директорът на БАБХ и цялата агенция са си свършили добре работата?

Не искам в момента никого да демотивирам за работа на терен. Повярвайте, в момента е изключително трудно на хората на терен. Ние, поради ниското заплащане навсякъде в държавната администрация, особено в Агенцията по храните, имаме свободни бройки, нямаме желаещи да ги заемат, в изключителен недостиг сме на физическа сила на терен. Ако аз кажа каквато и да е лоша дума за тези хора, в тази тежка ситуация, нали си представяте за каква демотивация става въпрос. Да, със сигурност има нужда от анализ на ситуацията. Това може да стане след като премине този период и в по-спокоен период се направи анализ и вземем съответните решения и мерки. Но в момента трябва да кажем, че хората са в изключително тежки условия, и в условията на социална съпротива, включително политически провокирана. А ние като българи трябва да знаем каква е цената на това да продължим да имаме домашно производство на свине - бисигурност навсякъде, всяко прасе – в такова място на отглеждане. Ние нямаме друг вариант, ако наистина някой иска да имаме родно производство.

Държавата призова ловците да спазват мерките за биосигурност заради африканската чума

Призовавам българските ловци да спазват мерки за биосигурност след прибиране от ловен излет. Това каза зам.-министърът на земеделието, ...

Считате ли, че в момента целият ветеринарски ресурс е съсредоточен върху чумата и това може да открие други проблеми?

С частните ветеринари - няма, именно поради хигиената.

Завестник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков заяви, че от разпространението на африканската чума по свинете няма опасност за околната среда. Той увери, че институциите на МОСВ реагират мигновено, до два часа след подаването на завление от кмета, и срокът не е изтекъл.

„От предложените 970 площадки за загробване труповете на заразените животни, над 40% са одобрени, а 560 или близо 60% са отказани, защото не отговарят на изискванията по закона за водите по становище на съответната басейнова дирекция, т.е., има риск за вододайните и санитарно-охранителните зони, и други водоеми, поясни Живков и допълни:

С видеонаблюдение на границата с Румъния ще следим дезинфекцията на влизащите автомобили

На граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния ще има постоянно видеонаблюдение, за да се следи в реално време дали се извърш...

„Работим ежедневно с министерството на земеделието, храните и горите. В трите национални парка „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“ нямаме констатирани случаи на заразени прасета. При всички случаи ще имаме отстрел. В момента, с държавните горски стопанства поставяме преносими и стационарни капани, за да изследваме животните, които заловим. Единствено в парк „Централен Балкан“ имаме диви прасета над границата от 0,3 броя на ха, а именно 0,8 броя на ха, затова средоточаваме усилия там. Работим денонощно за справяне с епидемията“, категоричен е заместник-министър Живков. 

Д-р Цвятко Александров – заместник изпълнителен директор на Агенцията за безопасност на храните изясни, че в свинекомплексите досега са обезвредени над 115 хиляди животни. Той посочи, че обезвреждането на странични животински продукти, вкл. и тези от категория едно, които са най-опасни, съгласно европейския регламент 1069 може да става по няколко начина. „Единият е инсинераторите, когато става въпрос за малък брой животни – за нас това означава да работим една година по този метод. На второ място са екарисажите - това означава транспортиране на трупове на свине на много километри и много бавен процес, а и транспортирането на такива маси животни извън инфектираните територии е недопустимо. Когато се касае за особено опасни инфекции, трябва да се реагира максимално бързо. Тук загробването е най-удачния метод. Това е направено в Полша, Литва, Естония“, разкри д-р Александров.

На журналистически въпрос какви цени на свинското месо по Коледа да очакваме, министър Танева отговори, че тази цена в Европа се регулира от пазара в общоевропейски мащаб и нашата ситуация не влияе върху него, защото нашият дял е минимален и не може да окаже влияние. Тя припомни, че над 40% от местното потребление се задоволяваше от местно производство и добави, че сега този процент ще стане по-малък, например малко над 30% на база на сегашната щета. „В този смисъл, цената се влие от позара на големите европейски производители Германия, Дания, Русия. Да, има тренд на увеличение на цената, но той се влие от европейския пазар. Китай е голям консуматор, неговата щета е 30%. Това месо те ще го търсят от други производители, които са в Европа.“, каза тя.

Извън темата на срещата, след проведения консултативен съвет по зърното тази седмица, министър Десислава Танева изтъкна, че България очаква най-добрата и може би най-качествената си реколта в зърнопроизводството. „Ние ще се доближим до рекордната 2017 година, когато добивът беше над 6,5 млн. тона. Има райони със засушаване, но щетите от такива площи са минимални, под 1%, и не могат да окажат влиние върху общата картина. Няма данни за унищожена реколта“, посочи министърът на земеделието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВЕЛИКО ТЪРНОВО:

Ваксиниран младеж е с коклюш във Велико Търново

ВАС ще има последната дума за проекта на Вълка за огромен инсинератор край Павликени

Авария остави без вода Велико Търново и още няколко града

Хората в Павликени си имат камила (СНИМКИ)

Сериозна авария: Велико Търново е без вода

След 14 бременности: 33-годишна жена роди за 11-и път у нас

2-годишно дете почина в болницата във Велико Търново

Два дни грипна ваканция в област Велико Търново

За трето дете: 10 000 лева накуп ще дават в Горна Оряховица

Спасиха измръзнал бял щъркел в Горнооряховско (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com