Търново с фестивал възстановка на бита на средновековните боляри

6208
Търново с фестивал възстановка на бита на средновековните боляри

От 28 до 31 юли гражданите и гостите на Велико Търново ще имат възможността да станат част от първото издание на Международния фестивал на историческите възстановки "Ежедневието на средновековен Търновград", организиран от Общината, съвместно с Регионалния исторически музей и клуб ”Традиция”.

Събитието е продължение и надграждане на едноименния фестивал от Националните чествания на 830 години от въстанието на Петър и Асен и възстановяването на българската държава през 2015 година.

Фестивалът ще се проведе в Архитектурно-музеeн резерват “Царевец” и ще предложи на посетителите едно уникално, вълнуващо, загадъчно и приятно изживяване - историческа реконструкция на бит, кухня, занаяти, изкуства и воински умения от периода 12-14 век – времето на династията Асеневци. Духът и атмосферата на средните векове ще пресъздадат едни от най-добрите чуждестранни гpyпи зa иcтopичecки възcтaнoвки в Европа. Специално за събитието ще пристигнат групи от Съpбия, Рyмъния, Русия, Укpaйнa, както и от цяла България.

В рамките на фестивала ще бъдат пресъздадени източен и западен образец лагери - оборудвани палатка, шатра и юрта със съответните за периода вещи. Ще бъдат показани средновековни занаяти – майстори ще демонстрират леене на метал, коване, плетене, тъкане, грънчарство, производство на инструменти и оръжие. Занаятчиите ще премерят сили и умения в три състезания - за най-добър тъкач, най-умел шивач и най-сръчен майстор на стрели за лък.

Община Велико Търново работи по нови проекти за Царевец и Трапезица

Община Велико Търново работи по нови проекти за реставрация и социализация на крепостите Царевец и Трапезица. Това заяви кметът Дание...

По време на феста ще бъде показана и средновековна кухня – ще се приготвя храна за участниците само по автентични рецепти, като публиката ще има възможност да дегустира храната на средновековните хора от Византия, Ориента и Западна Европа.

Ще бъде показано боравeне с различни средновековни оръжия – копие, меч, бич, лък , бойни метателни машини. Предвиден е обособен център за стрелба с лък, където освен демонстрациите, ще се проведе и турнир по стрелба с лък за посетителите и за участниците във фестивала. За първи път в крепостта ще се проведат двубои с меч между воините от различните групи. Турнирът е със състезателен характер и ще излъчи един победител.

Посетителите ще се запознаят с театралните постановки от тази епоха, представени от Исторически театър ”Al’entrada” - Киев, ще разучат средновековен танц или ще се насладят на уменията на музикантите от групите.

Входът за фестивала е с редовните билети за Архитектурно-музеeн резерват „Царевец”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com