Направиха първа копка на строително-монтажните работи за многофамилните жилищни сгради във Видин

1347
Направиха първа копка на строително-монтажните работи за многофамилните жилищни сгради във Видин
Снимка: Община Видин

В рамките на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Видин“, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., днес се проведе откриваща пресконференция в залата на Общинския съвет. На събитието присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков и заместник-кметовете Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, членове на екипа за управление на проекта, представители на фирми-изпълнители на строително-монтажните работи, на сдруженията на собствениците на многофамилните жилищни сгради, общински служители, граждани и медии.

Д-р Ценков приветства присъстващите и изказа задоволството си от факта, че стартира санирането на 13 жилищни блока във Видин по оперативната програма. Той изрази надежда, че в следващия програмен период ще се направи необходимата организация и много от нашите съграждани ще си създадат сдружения на етажната собственост, за да кандидатстват по програмата за енергийна ефективност. „Целта е нашият град да се превърне в едно наистина по-чисто място за живеене“ – каза кметът. Той допълни, че такава е целта и на още един проект, който Общината изпълнява – за подмяна на уредите на твърдо гориво с екологични. Д-р Ценков отбеляза още, че нарасналата междувременно инфлация е породила доста притеснения у фирмите, подписали договори с Общината за саниране на сградите. „Надявам се в месеците, докато тече програмата, следващото правителство да вземе мъдрото решение да актуализира цените поне с 10%, както се говореше в публичното пространство“ – заяви кметът и пожела успешна работа.

Презентация на проекта направи неговият ръководител - инж. Мариела Николова, главен експерт „Строителство и инвестиционни проекти“ в Община Видин. Тя подчерта, че общата цел на проекта е обновяване на тринадесет многофамилни жилищни сгради в град Видин и осигуряване на по-високо качество на жизнената среда за над 380 ползватели, чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност. Инж. Николова запозна подробно присъстващите със специфичните цели и дейностите по проекта. Неговото реализиране ще доведе до достигане на минимум клас „С“ на енергопотребление за всички избрани 13 многофамилни жилищни сгради; намаляване на разходите за енергия, както и на емисиите на парникови газове; осигуряване на по-добро качество на въздуха и по-добри условия за живот; подобряване на експлоатационните характеристики и удължаване на жизнения цикъл на санираните сгради и др.

След пресконференцията, с официална церемония „Първа копка“ бе даден и символичен старт на изпълнението на строително-монтажните работи. Тя се проведе пред един от блоковете, които ще бъдат обновени, намиращ се на ул. „Цар Асен I“. Присъстваха кметът на Общината д-р Цветан Ценков, заместник-кметовете Десислава Тодорова и Светослав Скорчев, изпълнителният директор на фирмата изпълнител на обекта „Енерджи ефект“ ЕАД инж. Благовест Ангелов, представители на медиите, както и част от хората, които живеят в сградата.

Д-р Ценков посочи, че в съседство до жилищния блок в момента с финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 г. се реновира още един обект – видинската Синагога. „Надявам се тази година, когато приключи изпълнението на проектите за този блок и за Синагогата, районът на град Видин, в който в момента се намираме, да придобие още по-европейски вид и хората да живеят по-щастливо“, каза кметът. Той пожела успех на изпълнителите, на надзора и на екипа по управление на проекта.

Проектът „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Видин“ е съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейски фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 3 332 493,62 лв., от които 2 832 619,58 лв. – европейско и 499 874,04 лв. – национално съфинансиране. Бенефициент е Община Видин.

Срокът за изпълнение на всички дейности е 30 месеца и приключва до 11.06.2023 г.

В рамките на проекта ще се въведат мерки за енергийна ефективност в следните многофамилни жилищни сгради:

- блок №10 в ж.к. „Христо Ботев“;

- блок №29, вход А и Б в ж.к. „Химик “;

- на ул. „Хаджи Димитър“ №24;

Община Видин апелира гражданите да бъдат непримирими към вандалските прояви

Продължават посегателствата върху общинско имущество, в териториите за обществено ползване. След като съобщихме за разрушени пътни знац...

- блок №1, вход А и Б в ж.к. „Плиска“;

- на ул. „Градинска“ № 1А;

- блок 2, вход А и Б в ж.к. „Георги Бенковски“;

- на ул. „Цар Иван Срацимир“ №6;

- на ул. „Цар Асен I“ №25, вход А и Б;

Община Видин се погрижи за дръвче, частично прекършено от вандали

За прекършената фиданка, която се намира в центъра на Видин, пред входа на детска градина „Желязко Попниколов“, се разбра т...

- на ул. „Сан Стефано“ № 3;

- блок №3 в ж.к. „Петко Каравелов“;

- на ул. “Княз Борис I“ №11, вход А и Б;

- блок № 4, вход А и Б в ж.к. „Георги Бенковски“;

- на ул. “Патриарх Евтимий“ №1, вход А и Б.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com