Община Видин почете Деня на независимостта

1004
Община Видин почете Деня на независимостта
Снимка: Община Видин

С тържествено издигане на знамето на Република България започна церемонията, с която днес във Видин бе отбелязана една от най-важните дати в националната ни история. Честването на 114-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта събра на площад „Бдинци“ представители на местната и държавна власт, на политически партии, на културни и образователни институции и организации, както и много ученици и граждани. На събитието присъстваха кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил, заместник областният управител Шишман Чаушев, председателят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметът Десислава Тодорова и др.

Започнаха Общинските интерактивни игри във Видин

Инициативата се организира от Община Видин и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните...

Датата 22 септември 1908 година се свързва с един от най-значимите моменти в новата история на страната ни, подчерта в словото си видинският кмет. Той припомни събитията, които довеждат до тази преломна дата, както и политическите и икономическите последици от обявяването на Независимостта. На площад „Бдинци“ отново прозвучаха и паметните слова, които княз Фердинанд произнася на днешната дата преди повече от век в църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново: „Винаги миролюбив, моят народ днес копнее за културен и икономически напредък; в това отношение нищо не бива да спъва България; нищо не трябва да пречи за преуспяването й. Такова е желанието на народа ни, такава е неговата воля. Да бъде според както той иска“.

„Както каузата на Съединението, така и тази на Независимостта са дело, спечелено благодарение на могъщата духовна енергия и интересите на целия народ, на обединяването на усилията на всички в името на големия национален идеал. Урок, който повече от всякога днес трябва да преосмислим и да извлечем поуката, която да ни насочи по правилния път, за да се възражда и просперира страната ни, за да добрува българският народ и се гордее със своето наследство“, заяви още в словото си д-р Цветан Ценков.

В знак на почит официалните лица, представителите на институции и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално обединение.

В ОбС – Видин разпределиха държавната субсидия от 655 000 лв.

Разпределението на допълнително отпуснатата на община Видин държавна субсидия в размер на 655 000 лв. за капиталови разходи, одобри Общ...

Честването продължи с празничен поздрав от Ансамбъла за народни песни и танц „Дунав“. На финала присъстващите се хванаха на кръшно „Дунавско хоро“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com