Община Видин разясни проекта "Патронажна грижа +"

2386
Община Видин разясни проекта "Патронажна грижа +"
Снимка: Община Видин

„Този проект е поредното доказателство, че социалната политика, насочена към хората в нужда, е един от приоритетите за Община Видин, който е залегнал и в управленската програма на кмета д-р Цветан Ценков“, заяви пред представители на медиите заместник-кметът по хуманитарни дейности и социална политика Борислава Борисова, която е и ръководител на проекта. Тя представи останалите членове на екипа, които също участваха в пресконференцията.

Изпълнението на проект „Патронажна грижа + в Община Видин“, Договор BG05M9OP001-6.002-0024, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 по процедура BG05M9OP001-6.002 “ПАТРОНАЖНА ГРИЖА +”, стартира на 01.02.2021 г. и приключва на 28.02.2022 г. Общата стойност на проекта е 1 009 472,88 лв., като той се изпълнява по две направления.

Община Самоков стартира проект "Патронажна грижа+"

Община Самоков стартира проект „Патронажна Грижа + в Община Самоков” по оперативна програма „Развитие на човешките ре...

Дейността по Направление 1 е в продължение на изпълнявания от Общината договор по процедура BG05M9OP001-2.040 Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3. Изразява се в подкрепа необходимостта от грижи между болниците и специализираните институции, посрещане нуждата от дългосрочна грижа без институционализация. Патронажната грижа се фокусира върху предоставяне на грижа и подкрепа за хората в напреднала възраст в тяхната домашна среда. Услугите, които се предоставят на потребителите на база индивидуалните им потребности, се осъществяват по график от следните специалисти: „Диспечер“ – 2 бр. на непълно работно време – 4 часа; „Медицинска сестра или „Фелдшер“ – 3 бр. на непълно работно време – 4 часа; „Социален работник“ – 2 бр. на пълно работно време – 8 часа; „Домашни помощници“ – 19 бр. на пълно работно време – 8 часа; „Изпълнител“ – 2 бр. на пълно работно време – 8 часа; „ Психолог“ – 1 бр. на граждански договор; „Специалист социални дейности“ - 1 бр. на граждански договор. „Те подпомагат нуждаещите се потребители по предварително изготвен график, като се проследява всяко лице от целевата група да може да получава здравно-социални услуги до 2 часа на ден за период от 12 месеца“, обясни заместник-кметът. Борисова допълни, че преди сключването на трудови договори лицата са преминали обучение, проведено на база разработената от Министерството на здравеопазването програма за специфично обучение.

Патронажната грижа се предоставя на минимум 168 лица и включва комплекс от услуги: помощ в дома, като почистване, дезинфекциране, социални контакти и др.; медицински услуги, недублиращи тези предоставяни по НЗОК (мерене на кръвно, поставяне на инжекции, смяна на превръзки, контрол върху приема на лекарства и др.); психологическа подкрепа, насочена към възстановяване и социална интеграция, която да създаде възможности на потребителите да водят самостоятелен и независим живот, изпълняват социално значими роли и бъдат активно участващи и допринасящи граждани в обществения живот; доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства (закупени със средства на потребителите), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите).

„Дейността усъвършенства и подобрява достъпа и услугите в общността за хора, които поради различни ограничения от здравословен характер са изключени от социалния живот и са в риск от включване в институционален тип грижи, както и изложени на риск от заразяване с COVID-19. Патронажната грижа допринася за разширяване на социалните услуги, предоставяни в общността и за подобряване качеството на живот на хората от уязвимите групи и/или техните семейства“, подчерта Борисова. Тя обясни, че лицата, които ползват услугите по настоящата схема за безвъзмездна финансова помощ, са от следните целеви групи: хора над 54 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване; хора с увреждания и техните семейства; възрастни в риск, които в ситуацията на пандемия са дефинирани като лица в зависимост от грижа поради увреждане, неподвижност или за водене на независим и самостоятелен живот; лице или член на семейството му е поставено под карантина във връзка с COVID-19; самотен родител с дете/ца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами.

Направление 2: Превенция на COVID-19 в социалните услуги, делегирани от държавата дейности се осъществява посредством извършване на следните дейности: осигуряване на лични предпазни средства на персонала в социалните услуги; мерки за дезинфекция на сградния фонд на социалните услуги, делегирани от държавата дейности; тестване на персонала и на потребителите на социалните услуги, делегирани от държавата дейности за COVID-19; осигуряване на компютърна техника с цел адаптиране и приспособяване на средата на социалните услуги, делегирани от държавата дейности в контекста на въведените ограничения в резултат от епидемичната обстановка и осигуряване на възможности за тяхното предоставяне дистанционно (онлайн консултиране). Услугите се предоставят от 161 щатни служители. Индикативният им капацитет е 369 потребители. „Кризата, свързана с разпространението на COVID-19 е ситуация, която не е предвидена при определянето размера на стандартите за социални услуги, делегирани от държавната дейност. И затова проектът е много полезен в тази си част, тъй като е насочен към всички действащи социални услуги, делегирани от държавата дейности“, подчерта Борисова. Тя допълни, че на трудови договори са назначени над 40 лица, помощен персонал - „социален асистент“. Те дезинфекцират, почистват сградите, в които се предоставят социални услуги и също така им се възлагат други помощни дейности.

Община Тетевен стартира проект ,,Патронажна грижа +“

Стартира проект ,,Патронажна грижа + в община Тетевен“, по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2...

В заключение Борислава Борисова отбеляза, че в екипа за управление на проекта са включени експерти с богат опит и изрази увереност, че дейностите ще бъдат завършени успешно. „Надявам се както в момента надграждаме проект от 2020 година, така през 2022 година да имаме възможност да надградим и изпълнявания в момента“, посочи заместник-кметът.

Община Видин използва всяка възможност, за да подкрепи хора, които са в уязвимо положение, подчерта в тази връзка Борисова: „На територията на Община Видин над 750 души са получили заетост в социалната сфера. По механизма „Лична помощ“ има 510 сключени договора за лични асистенти. По „Асистентска подкрепа“ има 62 договора; „Патронажна грижа +“ – 75 договора с лица, които да помагат на хора в нужда. Отделно през „Бюрото по труда“ още 28 души ще сключат договори. Използва се всяка възможност, по която Общината може да предостави заетост на безработни лица“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com