Община Видин ще подпомогне финансово МБАЛ "Света Петка" (СНИМКИ)

1550
Община Видин ще подпомогне финансово МБАЛ "Света Петка" (СНИМКИ)
Снимка: Община Видин

МБАЛ „Света Петка“ е единствената многопрофилна болница в цялата Видинска област. Като акционер с най-голямо дялово участие от всички общини в областта, Община Видин заявява своята загриженост относно финансовата стабилност на лечебното заведение и дефицита на кадри, което е изключително важно за предоставянето на качествени здравни услуги на населението от целия регион.

Изпълнителният директор на болницата д-р Ивета Найденова е уведомила с писмо председателя на Общинския съвет Генади Велков, че за да се преодолеят последствията от коронавирусната инфекция и породените от това финансови затруднения, свързани с намаляване броя на лекуваните пациенти, лечебното заведение следва да изготви оздравителен план за период от три години.

Община Видин зарадва с подаръци Oтделението по акушерство и гинекология

На 21 януари отдаваме почит на акушерките и лекарите, които помагат за появата на новия живот. В навечерието на празника, известен още ...

Общо около 3 000 000 лв. са задълженията на МБАЛ „Св. Петка“ в момента. Тя дължи на Община Видин за данък недвижим имот и такса битови отпадъци за периода от 2017 г. до 2022 г. в размер на: главница - 315 052.43 лв. и лихва до дата 13.01.2023 г. - 82 795.76 лв., както и лихва до окончателното плащане от страна на Общината.

Директорът на болницата д-р Ивета Найденова и икономическият директор Людмил Цветанов присъстваха на днешното заседание на Общинския съвет, за да внесат яснота във връзка с финансовото състояние на лечебното заведение.

Общинските съветници гласуваха в бюджета на Община Видин за 2023 г. да бъде заложена сума до 400 000 лв. за погасяване на задълженията на МБАЛ „Св. Петка“ АД за данък недвижим имот и такса битови отпадъци за периода от 2017 г. до 2022 г.

​Дебат по време на заседанието предизвика предложението за изработване на проект за изменение на Подробен устройствен план във връзка с инвестиционни намерения на Общината за облагородяване на терена на разрушения плувен басейн. Кметът д-р Цветан Ценков обясни, че има идеен проект относно тази зона, където се предвижда да бъде разширен общинският пазар и да се обособи паркинг, като част от територията вероятно ще се закупи и там също ще бъдат изградени паркоместа, за да не се възпрепятства движението по булеварда. Общинските съветници обаче не подкрепиха това предложение с аргументи, че съществуват неясноти какво точно ще бъде направено в тази зона. „Подмятанията, че има някакви договорки с някой относно терена, са несъстоятелни. Вечно се търси някаква причина хубавите неща да не се случат“ – каза д-р Ценков.

Община Видин раздава топъл обяд до края на годината

Проект „Топъл обяд в Община Видин“ се удължава след подписано споразумение от 3.01.2023 г. до края на годината. Той се реал...

​Бяха гласувани и приети важни предложения за: поемане на общински дълг за осигуряване на финансиране за изпълнение на проект „Мерки за подобряване на качеството на атмосферния въздух в Община Видин”; дофинансиране със собствени средства в размер до 214 097.58 лв. на проект „Основна реконструкция на централна пешеходна зона – IV етап“; кандидатстване с проектно предложение за директно предоставяне на средства по процедура „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление“, с финансиране по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (Покана 1); самоучастие по проект „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център „Жул Паскин“ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г., приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“, процедура на директно предоставяне „Развитие на туристически атракции“; дофинансиране на Центъра за подкрепа за личностно развитие – Градско ученическо общежитие за извършване на плащане за електрическа енергия; преобразуване на общинско предприятие (ОП) „Пазари и паркинги“ в ОП „Пазари“ и др.

​Одобрен бе Проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника на Община Видин за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на лица с репродуктивни проблеми (приет с Решение №163, взето с Протокол №9 от 02.10.2020 г. на Общински съвет – Видин). В проекта се предвижда средствата, отпускани на жени, семейства или двойки, живеещи на семейни начала, да бъдат в размер до 2000 лв. (сега финансовото подпомагане е до 1000 лв.).

​В дневния ред на заседанието местният парламент одобри и няколко предложения, свързани с имоти общинска собственост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com