Пациент почина, а друг е в кома: Повреден апарат за хемодиализа ли е причината?

14498
Пациент почина, а друг е в кома: Повреден апарат за хемодиализа ли е причината?
Снимка: Getty Images/Guliver

Мъж на хемодиализа почина, а друг пациент е в кома. Това се случи, след като в понеделник стана ясно, че хемодиализа във Видин не може да бъде извършвана, защото част от апаратурата не функционира. Твърди се, че починалият Красимир Маринов не се е явил на процедурата в понеделник, а последната такава е извършена в петък.

Дъщерята на починалия Рени Неофитова обясни в ефира на Нова телевизия, че апаратите в болницата във Видин са били повредени още рано сутринта в понеделник. Баща ѝ е получил обаждане от медицинското заведение, откъдето са му съобщили, че няма как да проведат хемодиализата. Следващото обаждане е било във вторник, когато екипът е обяснил, че в сряда ще го откара със собствен транспорт до Монтана, където да бъде извършена процедурата.

Ананиев е разпоредил незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил незабавна проверка в центъра по хемодиализа във Видин. Заместник-министърът н...

"Това е животозастрашаващо за него. Не смятам, че той би отказал да отиде. Никога не е имало такъв случай", заяви Рени Неофитова.

Други пациенти обясниха, че в понеделник около 16:00 ч. е гръмнала инсталацията, а в болницата не е имало никаква организация за транспортиране на болните в други медицински заведения.

"Последно бяхме правили диализа в петък. След като в събота и неделя нямахме процедури, в понеделник беше задължително да проведем лечение. Организация така и не беше направена", разказа пациент. Във вторник ситуацията е била същата. Някои от болните са се организирали сами, за да отидат до Монтана, където да получат хемодиализно лечение. А един от мъжете беше категоричен - ръководството на болницата се е забавило, защото гледало как да си спести 100 лева за транспорта, а освен това мислело и как парите, плащани от НЗОК, щели да отидат към болницата в Монтана!

По думи на лекарите Красимир Маринов е бил повикан в болницата във вторник. Те отрекоха да не са взети мерки за организиран транспорт до Монтана. За да може да се отстрани повредата на апарата във Видин, пациентите ще получават диализното си лечение в Монтана с организиран транспорт.

Центърът за хемодиализа в Ловеч няма медикаменти, вече връща пациенти

Поради липса на медикаменти центърът за хемодиализа към Многопрофилната болница за активно лечение "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч...

Припомняме, че по-рано стана ясно, че заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков е направил проверка на място в центъра, а в близките дни Министерството на здравеопазването ще предостави 180 хил. лв. на болницата във Видин за закупуване на хемодиализни апарати, легла и водоочистваща система.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com