Представиха Визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво​ във Видин

1518
Представиха Визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво​ във Видин
Снимка: Община Видин

Готова е Визията за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво​ във Видин. Документът, разработен във връзка с изпълнението на първия етап на проект „Подобряване на качеството на атмосферния въздух в община Видин“, бе представен по време на обществено обсъждане днес.

Събитието се проведе в залата на Общинския съвет и в него участваха заместник-кметът на Община Видин по европейски политики и инвестиции Десислава Тодорова, експерти от екипа за изпълнение на проекта, представители на консорциума, изпълняващ дейностите по първия етап – ДЗЗД „Чист въздух Видин 2020“, журналисти и граждани. ​

От днес до 15 май община Видин приема заявления за подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво

Подмяната на уредите, използващи дърва и въглища, с алтернативни екологични източници се осъществява в рамките на проект „Подобря...

Десислава Тодорова откри срещата, като благодари на присъстващите за проявения интерес и ги призова да бъдат активни. След това тя даде думата на Цветанка Ценова от ДЗЗД „Чист въздух Видин 2020“ да представи Визията, както и приложимата информация от инвентаризацията на емисиите. Материалите са разработени на базата на проведено мащабно проучване за нагласите сред жителите относно подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни екологични.

„В Община Видин, благодарение и на усилията на общинското ръководство, имаше изключително голям интерес от страна на населението за участие в анкетата. За нас тази информация беше от изключително значение като основа, на която да стъпи последващото изработване на Визията“, обясни Цветанка Ценова. Тя подробно представи отделните елементи на документа, който включва анализ на ситуацията към момента по отношение отоплението на домакинствата. На следващо място е направена инвентаризация на емисиите на фини прахови частици.

Подробно са представени и възможните технически решения за подмяна на отоплителните уреди. Извършен е и анализ на инвестиционните и експлоатационните разходи, както и на рентабилността на алтернативното отопление. Посочени са също критериите за кандидатстване, с които гражданите на Община Видин вече бяха подробно запознати при старта на приема на заявления, който бе обявен на 15 април. Направената инвентаризация показва, че през 2019 година в Община Видин отделените емисии фини прахови частици от битово отопление са 198,67 тона, като основната част от тях са генерирани от домакинствата в град Видин, каза Ценова.

Прогнозата на експертите е, че след изпълнението на проекта общо спестените емисии ФПЧ на годишна база ще са 68,8 тона. ​Въз основа на направеното проучване и анализите са определени и възможните алтернативни технически решения за отоплителни уреди. Така гражданите, подаващи заявления, могат да избират между топловъздушна камина, камина на пелети с водна риза, водогрейни котли на пелети, инверторни климатици и конвектори за втечнен газ. Във визията подробно са описани минималните технически изисквания, на които тези уреди трябва да отговарят. Документът е публикуван на интернет страницата на Община Видин на адрес: https://vidin.bg/…/executed…/okolna-sreda/performance8 ​

Една печка на дърва замърсява колкото 1000 коли

Проблемът с мръсния въздух в столицата става все по-сериозен, а според редица експерти местните власти взимат доказано неефективни мерк...

По време на общественото обсъждане експертите изчерпателно отговориха на всички зададени от присъстващите въпроси. По-късно през деня се проведе пресконференция, на която представителите на медиите бяха запознати с окончателния вариант на Визията. Заместник-кметът Десислава Тодорова изрази радостта си, че благодарение на положените усилия от екипа на Общината, съвместно с консултантите от ДЗЗД „Чист въздух Видин 2020“, дейностите по първия етап на проекта се изпълняват в кратки срокове и така се наваксва забавянето, получило се по независещи от общинската администрация причини.

„По проект имахме предвидени 18 месеца, за да изпълним дейностите – справихме се за 4 месеца“, посочи тя. „Подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни се прави с цел не само видинските граждани безвъзмездно да получат нови отоплителни уреди – крайната цел е ние и нашите деца да дишаме по-чист въздух сега и в бъдеще. Във връзка с изработените критерии, приоритет на ръководството на Община Видин са младите семейства, децата, възрастните хора над 65 години, както и хората с увреждания“, подчерта Тодорова. И допълни, че класиране съгласно критериите ще се прави само в случай, че подадените заявления са повече, отколкото могат да бъдат одобрени в рамките на наличните по проекта средства.

Заместник-кметът се обърна чрез медиите към видинските граждани, призовавайки ги да се запознаят внимателно с документите и указанията за попълването им. Образци на документите са поставени на таблото пред Ритуалната зала в Община Видин, те могат да бъдат изтеглени и от интернет страницата на Общината. Десислава Тодорова обърна внимание на някои от най-честите пропуски – неплатени данъци от страна на собствениците на имота, за който се кандидатства, както и липса на пълния набор декларации, в случай че има двама или повече собственици. До момента в Общината са получени около 850 заявления за подмяна на отоплителни уреди. Предварителните разчети са, че с наличното финансиране по проекта ще бъдат обхванати минимум 3400 домакинства. Обявената крайна дата за прием на заявления по настоящата покана е 15 май, но тъй като се пада в събота, срокът се удължава до 17:00 часа на 17 май (понеделник). В случай, че след като бъдат разгледани получените заявления по настоящата покана има останал финансов ресурс, ще бъде обявена втора покана за кандидатстване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ВИДИН:

Лесно ще познаете видинския диалект по тези няколко израза

Шофьор на автобус във Видин почина в движение

Хванаха шефа на РЗИ-Видин пиян зад волана

Работещите в "Ел Би Булгарикум" във Видин готвят протест

Кметът на Ружинци: С проектите ни връщаме хората към света (ВИДЕО)

Скандал с избора на председател на местния парламент във Видин

10 години затвор за младежите, убили човек за шише ракия във Видинско

Крепостта "Баба Вида" отново приема посетители

Новият стар кмет на Видин определи изборния ден като неприятен, въпреки победата си

Цветан Ценков е новият стар кмет на Видин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com